Esteban Ocon past niet in McLaren wegens te grote ballen

Esteban Ocon is met zijn 1.86 meter momenteel de langste coureur op de grid. Voor F1-begrippen is dat reusachtig, wat de nodige problemen met zich meebrengt. Dit ondervond de Fransman bij McLaren.

Formule 1-racen is maatwerk. Echt elke vierkante centimeter van een bolide is volgepropt met onderdelen, en als coureur zit je niet bepaald ruim. Zeker niet wanneer je een paar centimeter langer bent dan het gemiddelde. Esteban Ocon ging naar Woking om voor McLaren te testen, maar kon onverrichter zake weer vertrekken. Zijn lijf paste simpelweg niet in de cockpit. Tegen AS zegt hij "Ik ben inderdaad naar de fabriek van McLaren geweest en het is waar dat mijn lengte een groot probleem is".

Of hieruit de conclusie getrokken kan worden dat Ocon ook meteen plaats zou kunnen nemen, had het gepast, is misschien wat voorbarig. McLaren - dat heeft aangegeven in september zijn keuze te maken voor de tweede rijder - heeft een shortlist met vier namen, waaronder Ocon en de zittende coureur Stoffel Vandoorne.

Dat Ocon niet past is enigszins verbazingwekkend, tot niet al te lang geleden reed Jenson Button nog voor het team, en hij is 1,82 meter. Kennelijk is de MCL33 extra compact gemaakt. Alonso en Vandoorne zijn respectievelijk 1,71 meter en 1,77 meter.