Vietnamese regering geeft groen licht voor Formule 1-race

De GP van Nederland krijgt Aziatische concurrentie: Vietnam wil graag in het F1-bootje stappen, vandaag gaf de regering van de socialistische republiek zijn zegen aan de plannen.

Het is de bedoeling dat een toekomstige GP van Vietnam wordt gehouden op een stratencircuit in de hoofdstad Hanoi. Het zou de eerste keer zijn dat er een F1-race in Zuid-Oost Azië wordt gehouden. De regering gaf gisteravond een verklaring, waarin staat: “All (government) ministries and agencies support the idea to create a new attraction for Hanoi”. 

Wanneer er precies een Vietnamese GP zou moeten gaan plaatsvinden is nog niet bekend. Met 93 miljoen inwoners is Vietnam na Indonesië het grootste land in de regio, en F1-eigenaar Liberty Media heeft al geruime tijd een oogje op de Vietnamezen. Daarnaast heeft sponsor Heineken groot belang bij een race in Vietnam. Dat deel van Azië is nog een van de weinige groeimarkten, dus een kans om zich extra te profileren rondom een F1-event zal ome Freddy tante Charlene niet laten liggen.

De keuze voor een stratencircuit is niet heel vreemd: Vietnam heeft nog geen permanent circuit dat aan alle FIA-eisen voldoet, en een stratencircuit past goed in de plannen van Liberty Media, dat graag meer grootstedelijke spanning en sensatie op de kalender ziet. Vroeger had je alleen Monaco, inmiddels zijn hier omlopen als Singapore en Azerbeidzjan bijgekomen en wordt er gesproken over een startencircuit in Denemarken.

We sluiten af met een mooi stukje uit de verklaring: “Hanoi authorities have asked people living in the planned area for their opinions about holding the race and they have all shown their support, to attract tourists”. Daar geloven we geen snars van, maar het is wel zo dat Vietnamezen een mogelijkheid om meer inkomsten te genereren zelden laten liggen. Daarnaast is Hanoi en zijn omgeving een absolute aanrader voor toeristen, dus wij zijn voor. Zo lang het maar geen Nederlandse GP van de kalender drukt.