Daniil Kvyat serieus in beeld bij Toro Rosso

Red Bull Racing overweegt serieus om zijn oud-coureur Kvyat terug te halen voor het 2019-seizoen. De Rus werd uitgekotst door zijn eigen team, maar mag wegens gebrek aan beter kennelijk toch weer opdraven.

Het silly season is in alle hevigheid losgebarsten, en dat al acht races voor het einde van het seizoen. De aankondiging van Ricciardo dat hij naar Renault vertrekt heeft de hele F1 overhoop gehaald, en nu al worden er virtueel stoeltjes gevuld. Tel hierbij op dat ook Alonso - die volgende week overigens Indycar gaat testen - zijn biezen pakt en de boel is helemaal in beweging.

Toro Rosso heeft volgend jaar waarschijnlijk twee stoeltjes te vullen: Gasly promoveert naar de hoofdmacht, en het lijkt ons zeer onwaarschijnlijk dat Hartley mag blijven. Het probleem is echter dat er geen eigen aanwas voorradig is, en dus moet er op andere plekken gezocht worden. Het team zat geruime tijd aan McLaren-jongeling Lando Norris te trekken, maar het lijkt er sterk op dat McLaren hem volgend jaar zelf wil gaan brengen. Zojuist reed Lando Norris voor de tweede keer in één week een vrije trainingssessie, in de auto van Vandoorne dit keer.

Kortom: er moeten nog steeds twee stoeltjes gevuld worden. Het 2019-seizoen begint pas in maart weer, dus je zou zeggen dat Toro Rosso volop de tijd heeft. Echter: coureurs die in de tussentijds door een ander team worden vastgelegd zijn weg. Volgens de laatste geruchten is Daniil 'the torpedo' Kvyat weer in beeld. De 24-jarige Rus degradeerde in 2016 van hoofdmacht Red Bull naar Toro Rosso, waar hij vorig jaar voor het einde van het seizoen werd bedankt voor zijn diensten. Inmiddels is hij testcoureur bij Ferrari, en schijnt Red Bull toch weer naar hem te hengelen. Waarom het team dit doet is ons een raadsel: hij presteerde ronduit matig, eigenlijk op hetzelfde niveau als Brendon Hartley nu. Maar toch is Red Bull bereid de Kiwi in te ruilen voor de Rus, wat het vermoeden doet rijzen dat het een centenkwestie is: Kvyat zal meer sponsorgeld mee kunnen brengen, én hij heeft een thuis-GP, die Hartley niet heeft.

Hoe het ook zij: als Kvyat terugkomt is er nog altijd de vraag wie het tweede stoeltje gaat vullen. Hierover doen allerlei namen de ronde: Ocon, Vandoorne, zelfs veteraan Vergne. Heck, waarom halen ze Maldonado niet gewoon terug naar de F1, gebeurt er tenminste weer eens wat... Wie het uiteindelijk wordt mag Joost weten, het kan nog maanden duren tot we zekerheid hebben. Echter: ook wijzigingen binnen het seizoen zijn niet uitgesloten: Williams laat weten dat "rijderswisselingen voor de GP van Rusland onwaarschijnlijk zijn", waarmee het team impliceert dat er voor de seizoensafsluiter in Abu Dhabi nog wat gaat gebeuren. Anders hadden ze wel '2019' gezegd.