Romain Grosjean gediskwalificeerd door illegale auto

De punten die Romain Grosjean dit weekend bij elkaar wist te sprokkelen, zijn hem afgenomen. De FIA geconstateerde dat onderdelen op zijn auto in strijd zijn met de regels en diskwalificeerde hem daarom.

Afgelopen weekend reed Romain Grosjean weer eens een race uit en eindigde op een zesde plaats in Italiƫ. Doordat hij zichzelf niet van de baan reed en iemand anders daarvan de schuld gaf, pakte Haas genoeg punten om de vierde plek in het constructeurskampioenschap over te nemen van Renault. Na de race bleek echter dat de Fransman beter niet had kunnen racen, want alles was voor niets. De auto was in strijd met de regels en de coureur werd daardoor van de zesde positie geschrapt.

De reden waarom de Fransman na een goede race toch geen punten meer heeft is omdat er onderdelen aan de onderkant van de auto niet aan de regels voldeden. De stewards meldden het volgende: "Het referentievlak van auto #08 voldoet niet aan artikel 3.7.1 en de nadere toelichting die is gegeven in TD/033-18, gepubliceerd op 25 juli 2018. Het oppervlak dat wordt gevormd door alle delen die op het referentievlak liggen, moet aan elke hoek aan de voorzijde een radius van 50mm (+/- 2mm) hebben, direct gezien vanaf de onderkant van de auto. Dit wordt toegepast nadat het oppervlak is gedefinieerd."

Het is een lullige, maar terechte actie van de FIA om Haas zo strak aan te pakken. Het wist namelijk dat Haas de auto niet op tijd aan de regels kon laten voldoen. Het team had eerder gevraagd of ze wat uitstel konden krijgen om de auto volledig legaal te maken. Dit kregen ze niet, maar de FIA wilde het wel door de vingers zien en liet de auto racen. De enige kanttekening daarbij was wel dat andere team konden gaan klagen. Als dat het geval was, dan zou er een onderzoek gedaan worden.

Precies dat gebeurde na de Grand Prix. Renault schoof een plek omlaag in de race om de constructeurstitel en klopte prompt bij de FIA aan met een foto van Grosjeans auto en de opmerking dat deze toch niet helemaal legaal was. Het onderzoek werd ingesteld met de diskwalificatie als gevolg. Haas is het niet eens met het besluit en gaat in beroep.