Moderne auto? Volgend jaar niet automatisch tegen diefstal verzekerd

Heeft u een moderne auto met deuren die u kunt openen zonder sleutel? Dan bent u vanaf volgend jaar niet meer automatisch tegen diefstal en schade verzekerd. De verzekeraars passen zich hierop aan.

De autodiefstalcijfers dalen jaar na jaar, en ook worden er steeds vaker auto's teruggevonden. Dat houdt in dat de verzekeraars steeds minder kosten hebben aan gestolen auto's, en u zou dan ook zeggen dat ze op dit onderdeel van de verzekering geen reden hebben om iets aan te passen. Toch gebeurt dat wel, want auto's met het zogenoemde keyless entry zijn volgens verzekeraars te makkelijk te stelen. Daarom zijn ze vanaf volgend jaar niet meer automatisch verzekerd tegen schade en diefstal.

Het internet staat vol met video's waarop we zien dat dieven makkelijk auto's open 'hacken' omdat deze voorzien zijn van het zogenoemde keyless entry. Met twee losse kastjes kan het signaal van een sleutel makkelijk gekopieerd, versterkt en doorgestuurd worden naar de auto. Deze denkt dan dat de eigenaar in de buurt is en gooit de deur open. Daarna is het nog twee seconden werk en is de auto verdwenen.

Wat de verzekeraars precies in petto hebben voor de eigenaren van de makkelijk steelbare auto's, is nog niet duidelijk. Maar volgens de 'experts' hebben die mensen volgend jaar waarschijnlijk geen auto meer omdat ze deze gejat is. "Het is geen kwestie of je auto gehackt wordt, maar wanneer", vertelt Wouter Verkerk van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) aan de Telegraaf. Logische volgende stap voor de verzekeraars is auto's met veiligheidsopties ook duurder in de verzekering maken. Deze rijden immers vaker schade.

Gelukkig zijn er genoeg simpele oplossingen om diefstal van uw auto te voorkomen. Als eerste kunt u het sleutelloze systeem op uw auto uitzetten. Vindt u dat te handig, dan kunt u de sleutel in een blikje of metalen doos (ver van de voordeur) bewaren. Ook zijn er heel veel sleutelhoezen met RFID-bescherming te vinden. Deze voorkomen signaaldiefstal terwijl de sleutel in uw zak of tas zit.