McLaren: Stoffel Vandoorne weg na 2018, Lando Norris neemt plaats in

De geruchten gingen al langer rond dat Stoffel Vandoorne wel eens zijn laatste dagen bij McLaren aan het tellen kon zijn. Het Formule 1-team heeft dit nu ook bevestigd. De Belgische coureur verlaat het McLaren na dit seizoen.

Het is zeker: Stoffel Vandoorne mag voor 2019 op zoek naar een nieuw stoeltje binnen de Formule 1. Zijn zitje in de McLaren is hij na 2018 kwijt. Dit heeft het team zojuist bekend gemaakt. Na vijf jaar voor de Britten geracet te hebben is het afgelopen. 

Vandoorne mocht in 2013 instappen in het McLaren Young Driver Programme, werd in 2014 testcoureur, won in 2015 het GP2 kampioenschap en mocht in 2016 reserve zijn voor het Formule 1-programma van McLaren. Hij scoorde tijdens zijn debuut, als invaller voor Alonso, direct een punt en mocht vanaf 2017 fulltime meedoen aan de Formule 1. Daar lijkt nu een punt achter gezet te zijn. Stoffel geeft zelf aan dat hij zijn plannen voor 2019 binnenkort bekend zal maken. Of dat in een Formule 1-bolide is, is nog onbekend.

McLaren liet even na de bekendmaking van het vertrek van Stoffel weten dat ze het team voor de aankomende jaren compleet hebben. Lando Norris gaat in 2019 de overstap van de Formule 2 naar de Formule 1 maken. Het team uit Woking heeft hiervoor een meerjarige deal met de 18-jarige Brit gesloten. 

Lando doet al sinds 2017 mee in het McLaren Young Driver Programme en doet vooral dienst als test-en simulatorcoureur. Hierdoor is hij geen onbekende met het materiaal dat McLaren laat racen in de Formule 1. Hij zal het volgende seizoen starten samen met Carlos Sainz, die onlangs liet weten dat hij het stoeltje van Fernando Alonso zal overnemen.