Te koop: Ferrari 330 Vignale Shooting Brake van beroemde eigenaar

U zou het waarschijnlijk niet zeggen, maar de auto die u hier ziet was ooit een Ferrari 330 GT. Hij is omgebouwd tot deze unieke creatie: de 330 Vignale Shooting Brake, en Ferrari-verzamelaar Jay Kay heeft hem gehad. Of dat de waarde ten goede komt...

Het lijkt vandaag de dag van de unieke Ferrari's. Naast de eenmalig gemaakte SP30 die opdook in Texas, dook deze Ferrari 330 Vignale Shooting Brake ook op in de VS. Net zo uniek als Ferrari's eigen creatie, maar tegelijk een stuk opvallender. Het was de laatste bouwsel van Aldredo Vignale voordat hij zijn designstudio verkocht aan Alejandro De Tomaso. Hij was ooit in het bezit van Jason Luis, a.k.a. Jay Kay die we ook wel kennen als frontman van Jamiroquai, maar die moest er vanaf. De huidige eigenaar is hem ook zat en rolt hem daarom op het veilingblok.

De Vignale Shooting Brake was eigenlijk de eerste shooting brake op basis van een Ferrari. Het duurde vervolgens nog ruim 50 jaar voordat de mensen uit Maranello zelf het licht zagen en met de FF kwamen. Grappig genoeg was deze unieke 330 enkele jaren van de radar verdwenen voordat hij 1995 volledig verwaarloosd in Nederland op dook. Hij werd volledig gerestaureerd en aan Jason Luis verkocht. Deze notoire Ferrari-verzamelaar gebruikte hem regelmatig.

De auto is minder gewild dan dat u zou denken. De unieke creatie mag dan een steigerend paard op de motorkap, en een V12 met 300 pk eronder hebben, het aantal kilometers op het blok zijn naar verluidt ook niet al te min. De hamer in het reparatiesetje doet ook geen goede hoop op enige betrouwbaarheid geven. Desalniettemin is de auto in voorgaande jaren voor niet minder dan zeven ton van eigenaar veranderd. RM Sotheby's geeft dit keer geen verwachting door. Hij zal in december in Los Angeles aangeboden worden.