Lamborghini's hybride LB48H hypercar: 63 exemplaren, 850 pk

Vorige week vertelde Lamborghini's baas tussen neus en lippen door dat zijn merk wel trek heeft in een nieuw, miljoenen kostend, topmodel. Naar verluidt staat deze al lang klaar, en wordt het de eerste hybride Lamborghini.

Lamborghini bouwt, bovenop hun reguliere modellen, met enige regelmaat exclusieve en peperdure varianten voor de trouwe klanten. We noemen een Reventón (40 exemplaren), een Sesto Elemento (20 exemplaren), een Centenario (100 exemplaren) en een Veneno (13 exemplaren). Vooral de laatste twee leken een beetje zielloze cash grabs, gezien de geringe meerwaarde die ze boden voor een forse meerprijs. 

Over een half jaar moet de volgende margepakker naar voren komen: een V12-hybride met 850 pk, een prijssticker van 2,5 miljoen euro, en een productie die tot 63 exemplaren gelimiteerd is (net als de sub-run van de Aventador SVJ). Het moet een preview worden van de Aventador-opvolger, met styling-elementen die rechtstreeks van de Terzo Millennio komen. De projectnaam: LB48H.

Volgens dit forum, dat met de LB48H-naam op de proppen kwam, waren er ongeveer 200 gegadigden voor de auto. 137 van hen keren onverrichter zake terug naar huis, want er worden slechts 63 geproduceerd, een hommage aan Lambo's ontstaansjaar 1963. De layout: een 800 PS (789 hp) sterke 6,5 liter V12 en een 50 pk sterke elektromotor. Als dit klopt kunnen we ervan uitgaan dat alle elektrische pk's via een 48-voltsysteem opgewekt worden, wat meteen de '48' in de codenaam verklaart.

Een voordeel van een dergelijk systeem is dat je de elektronische component in de verbrandingsmotor kunt integreren, en dus niet veel extra ruimte nodig hebt. Wel handig, in een supercar. Daarnaast schijnen de elektrische componenten minder dan 1 kg gewicht per gewonnen pk toe te voegen. De 'H' in de codenaam duidt uiteraard op 'hybride', en dan resteert alleen nog de 'LB'-naam. De huidige Lambo's hebben een 'LP'-codenaam, wat staat voor Longitudinale Posteriore, ofwel een in de lengte geplaatste motor achter de bestuurder. LB lijkt hier een variant op, alleen is ons Italiaans te ondermaats om een gokje te wagen.

Naar verluidt staat de LB48H in maart 2019 in Genève, pakweg een jaar hierna verwachten we de opvolger van de Aventador te zien.