Sad. Audi R8 neemt afscheid van de V10

Audi maakt al sinds de eerste generatie van de R8 gebruik van atmosferische V10-motoren, en daarvoor moeten we ze salueren. Vanaf de volgende generatie R8 is het echter gedaan met de pret, dan horen we alleen nog gezoem.

Audi introduceerde twaalf jaar geleden op de Autosalon van Parijs de R8, een instant hit. Aanvankelijk kreeg de auto alleen een 4,2 liter V8, later volgde ook een V10, herkenbaar aan de grote ovale uitlaten in de bumper. Vanaf de huidige generatie heeft de R8 alleen nog een V10, in twee vermogensvarianten (gewoon en Plus), vanaf volgend jaar verwachten we ook een R8 met de bekende 2,9 liter V6 biturbo.

Wanneer in 2022 een nieuwe generatie R8 het podium opstormt zal dit zonder rauwe V10-sound zijn. Dat beweert althans Autocar, dat op basis van senior company sources aangeeft dat de volgende R8 volledig elektrisch wordt en 1.000 pk krijgt. Benzinevarianten komen er niet meer. Het zou aardig passen in de elektrische ambities van Audi, en bovendien hebben ze al een beetje kunnen experimenteren met een R8 e-tron.

De elektrische R8 komt direct tegenover de Tesla Roadster (die overigens gisteren voor het eerst in Europa te zien was) te staan. De Amerikaan wordt rond 2020 verwacht, dus daar kunnen we rustig 2022 van maken. Om gelijke tred te houden zal de R8 een 0-100 sprint van rond de 2 seconden op het asfalt leggen. 

De R8 is met zijn kleine oplage en exclusieve karakter in principe een ideale auto om mee te experimenteren, maar dan moet Audi wel twee zaken onder de knie krijgen/hebben: een goed warmtemanagement in de elektromotoren, dat hevige acceleratie en deceleratie aankan, en een goed verkooppraatje om de geringe realistische reikwijdte te kunnen verkopen. Dat laatste lijkt ons geen probleem, want wie rijdt er nou 500 kilometer aan een stuk in een R8? 

De volgende R8 verschilt overigens van de e-tron GT. Dit model komt al in 2020, en zal meer op comfort gericht zijn. Het is wel de vraag op welk platform de R8 wordt gebouwd: Porsche neemt de elektroplatforms voor haar rekening, maar 2022 lijkt ons rijkelijk vroeg voor een volledig elektrische supercar. Deze wordt pas vanaf 2026 verwacht, in wat de Volkswagen-groep de derde EV-golf heeft gedoopt.