Feest. Ty-rap bestaat zestig jaar

Als het los moet zitten, dan gebruikt u WD-40 en als het vast moet zitten dan wordt er verwezen naar Ducttape, maar hierbij wordt het dunne reepje plastic vergeten. De universele dingenbijelkaarhouder Ty-Rap viert zijn zestigste verjaardag.

Men zet er bumpers mee vast, ze worden gebruikt om uitlaten van de grond te houden, de broertjes Coronel hebben ze mee tijdens een Dakar-evenement, en de politie gebruikt ze niet alleen om handen van boefjes bij elkaar te binden, ze zorgen er ook voor dat de wieldoppen van de dienstwagens op hun plek blijven: de Ty-Rap (dus niet tie-wraps/raps/ribs). Iedereen heeft er wel eens een in z'n handen gehad en dat is niet raar, want ze bestaan inmiddels alweer zestig jaar en er zijn er tot nu toe bijna 28 miljard van geproduceerd. Eigenlijk nog meer, maar we tellen hier alleen de officiële Ty-Rap-productie.

De kabelbinder werd in 1958 uitgevonden door ingenieur Maurus C. Logan als vervanging voor het gewaxte touw dat de werknemers van Boeing gebruikten om handmatig de elektrische draden in vliegtuigen bij elkaar te knopen. Zijn oplossing bleek zo handig dat het nu niet alleen meer gebruikt wordt in de vliegtuigindustrie, maar ook zijn weg heeft gevonden naar planeet mars, uw auto en de kabels achter uw TV.

Hoe Ty-Rap deze mijlpaal zelf viert? Groots natuurlijk, met een speciale lunchkoffer die u krijgt bij aankoop van honderden kabelbinders. Check ook de feestelijke video die het bedrijf gemaakt heeft.