FIA vergadert vandaag met F1-teams over gevaarlijke DRS

Marcus Ericssons megacrash op Monza staat in ieders geheugen gegrift, voor de Zweed was het de tweede DRS-crash in korte tijd. De FIA vergadert vandaag met de technisch directeuren van de F1-teams om herhaling te voorkomen.

De DRS-systemen zijn niet bepaald de populairste feature in de F1, maar aan de andere kant bieden ze wel een oplossing voor het inhaalprobleem in de moderne racerij. Een coureur die duidelijk worstelt met DRS, is Marcus Ericsson. In Silverstone crashte de Sauber-coureur hard tijdens de race, omdat hij vergat zijn vleugel te sluiten (wat hij enigszins besmuikt toegaf, in een verklaring waarin de hobbels op het circuit de schuld kregen). In de tweede vrije training van Monza gebeurde het weer, dit keer door een mechanisch defect.

De manier waarop zijn Sauber na het aanremmen loodrecht de boarding inging, geeft te denken over het enorme verschil in stabiliteit dat ontstaat door een simpele opengeklapte vleugel. Carlos Sainz liet in een reactie dan ook weten dat hij met de introductie van de nieuwe regels het liefst ziet dat DRS verdwijnt.

Voor nu is DRS echter een onderdeel van de sport, dus moeten de teams ervoor zorgen dat alles goed functioneert. Kennelijk is hier een overleg met alle technische mannen van de teams voor nodig, dit vindt vandaag plaats. De discussie spitst zich toe op hoe voorkomen kan worden dat vleugels open blijven staan, terwijl coureurs dit niet willen. In principe een goede zaak, want we hebben gezien tot wat voor crashes een simpel defect kan leiden.

Tegen Motorsport legt racing director Charlie Whiting nog even uit wat het probleem was bij Sauber: “Theirs effectively had a stop, but the stop was easy to override, and it could go over the centre, and when it closed, when the driver brakes or goes off the throttle above a certain threshold, it’s slow to close, because it has gone over centre. They put these stops in it to make sure it couldn’t happen again.

Kennelijk ging de achtervleugel over een dood punt, waarna er niet voldoende kracht was om hem weer te sluiten. We vragen ons echter af of je zoiets niet met een simpele veer kunt afvangen.