Jean Todt: geen nieuwe fabrikanten in de F1 per 2021

In 2021 had een nieuw tijdperk in de Formule 1 moeten aanbreken: nieuwe motorregels, een lage instapdrempel, nieuwe alles. Langzaam maar zeker echter verschuift dit optimisme naar: 'oh nee, alles blijft toch lekker hetzelfde.'

Onderschat nooit de kracht van de gevestigde orde om de rangen te sluiten. Stukje bij beetje brokkelt al het optimisme over het toegankelijker en eerlijker maken van de Formule 1 met de invoering van de nieuwe regels in 2021 af. Allereerst was er het budgetplafond dat onder druk van de grote teams waarschijnlijk veel hoger uitvalt dan de bedoeling was, met tal van uitzonderingsposten die vette coureurssalarissen garanderen. Vervolgens worden de motoren toch niet zo simpel als gewenst, waardoor er in de praktijk geen enkele nieuwe partij in kan stappen, áls er überhaupt al iets verandert per 2021.

Dit laatste wordt vandaag bevestigd door FIA-president Jean Todt, die aangeeft 'geen aanwijzingen te hebben dat zich nieuwe fabrikanten aanmelden in 2021'. Van alle geïnteresseerden, waaronder Aston Martin en Cosworth, was Porsche nog het dichtst in de buurt, maar ook de Duitsers lijken nu af te haken. Wellicht omdat momenteel simpelweg te onduidelijk is hoe de regels gestalte gaan krijgen, en hoeveel kennis overgeheveld kan worden vanuit hun LMP1-ervaring naar de Formule 1. Todt:

There was some demonstration of interest from one, who said to us we are not in a situation to commit for 2021 but, what is very important for us, is to know exactly what will be the regulations, because there could be a strong interest in the future” 

Het lijkt er dus op dat Mercedes, Ferrari, Renault en Honda ook vanaf 2021 de dienst uitmaken in de Formule 1. Of de complexe MGU-H dan gaat verdwijnen, zoals de bedoeling was, horen we in de aanloop ernaartoe.

Red Bull zag de bui wat de vernieuwing betreft al hangen, daarom uitte Helmut Marko deze week het dreigement uit de F1 te stappen als de relatie met Honda geen succes wordt.