Dit is Cupra's eerste eigen model, een hete SUV Coupé

Gelekt uit de gewelven van Seat: een potige SUV-achtige met een scherpe snuit en het ginormous Cupra-logo in de grille. Dit is de eerste 'eigen' Cupra, hoewel VW er alles aan heeft gedaan om zijn eigen lek te verbloemen.

Niet al te lang geleden werd Cupra gepromoveerd van een label op potente Seats tot een eigen submerk. Het eerste model van standalone Cupra is een Ateca met extra Spaanse peper. Maar er zijn ook plannen om Cupra meer zijn eigen identiteit te geven, en een eigen model zou hierbij helpen.

Via een Spaanse site kwamen we bovenstaande gespierde SUV op het spoor. De afbeelding komt uit officiële Volkswagen-documentatie, en toont het nog niet eerder vertoonde model naast een Cupra e-racer prototype. We zijn even gaan graven, en hebben de afbeelding herleid tot de alweer een maand oude presentatie van de halfjaarcijfers van de Volkswagen-groep. Hierin komt Seat aan bod, in een sheet met de tekst "SEAT is becoming even more emotional, sporty and desirable". Hierop stond ten tijde van de presentatie onderstaande afbeelding, maar in de officiële documentatie van VW (op pagina 26) is het plaatje ineens weggejorist en zien we een lege sheet. 

Kennelijk heeft iemand in Wolfsburg te enthousiast met afbeeldingen lopen strooien. Wie de Webcast van het evenement terugkijkt (dat kan hier), ziet ook direct dat erin geknipt is. Vanaf 37:58 minuten komt de bewuste Seat-sheet aan bod, maar in de versie die online is gezet zien we alleen een sterke zoom op CEO Herbert Diess. Dit om het plaatje erachter uit het blikveld te halen. Ga echter met je muis over de betreffende timestamp en je ziet duidelijk een thumbnail van een uitgezoomd beeld met de auto's erop. Nice try, Volkswagen-knipbrigade.

De verwachting dat we hier naar het eerste eigen Cupra-model kijken wordt gesterkt door een verhaal uit de Britpers dat rept over het eerste eigen model, een hete coupe-crossover. We tellen één plus één op, en durven met enige zekerheid te stellen dat de eerste Cupra is, of in ieder geval een impressie van Seat hoe deze eruit gaat zien. Voor nu dopen we hem maar even CZN.