BMW X5 xDrive45e iPerformance: BMW's krachtigste PHEV ooit

BMW heeft een nieuwe X5, en daar moet ook mee gestekkerd worden. De Duitsers leveren geen half werk, en rammen een zware zescilinder en een pittige elektromotor in de enorme SUV. Het resultaat: bijna 400 pk en een flink elektrisch bereik.

Normaalgesproken zijn we niet zo van de hoge stekkerauto's, want je sleept - zoals met elke PHEV - een hoop dood gewicht mee, en wie gaat er nou de wereld redden in een enorme SUV? Dat klopt gewoon niet. Dit kan BMW verder weinig schelen, die gaan gewoon door met het elektrificeren van hun vloot. En niet zonder vooruitgang: was de vorige X5 PHEV nog voorzien van een bescheiden viercilindertje, in de nieuwe generatie stoppen de Duitsers een krachtbron die bij een auto van 5 bij 2 meter hoort: een 3.0 zes-in-lijn met 286 pk. Deze is gekoppeld aan een krachtige elektromotor met 112 pk, waardoor het systeemvermogen op 394 pk uitkomt. 

Hiermee zit de xDrive 45e qua vermogen tusssen de 40i (340 pk) en de 50i (462 pk), maar is hij op papier wel veel zuiniger: 2,1 liter per 100 kilometer. Dit dankzij een uitgebreid accupakket, dat de auto nu 80 kilometer bereik geeft op elektriciteit. Dit maakt onderdeel uit van BMW's vierde generatie elektrische componenten, zodra de X5 aan zijn facelift toe is zitten de Duitsers op hun vijfde generatie.

Hoe je het ook wendt of keert, dat is heel netjes. Met gedisciplineerd bijladen kan je nu alle dagelijkse stadsritjes zonder de verbrandingsmotor doen. Daarnaast: ook zonder elektrische componenten weegt de X5 al twee ton, dus als je ergens een paar honderd kilo moet toevoegen, dan maar in een model waarin het relatief het minst opvalt. Overigens maakt BMW de omvang van het accupakket niet bekend: de vorige X5 had een 9 kWh-pakket, we gokken hier op ongeveer het dubbele. Het elektrische bereik was volgens NEDC-norm 31 kilometer.

De topsnelheid van de nieuwste X5 bedraagt 235 km/u, puur elektrisch kan er 140 km/u gereden worden. 0-100 gaat in 5,6 seconden, en de gebruiker offert 150 liter kofferbakruimte op voor de elektrische componenten. Wie zuiver elektrisch wil rijden moet even wachten tot de iX3 er is, in 2019. Ook de X5 wordt na verloop van tijd onder stroom gezet: verwacht ergens in de jaren '20 een volledig elektrische X5 met een 120 kWh-accupakket.

We sluiten niet uit dat BMW later nog met een xDrive30/35e met viercilinder komt, maar als je in deze klasse shopt en toch al zoveel geld op tafel legt, kan je beter meteen voor een zespitter gaan. Overigens wel een bijzondere keuze qua kenteken op de persauto, is dat Duitse humor?