Toro Rosso: Esteban Ocon is bij ons niet welkom

Scuderia Toro Rosso heeft volgend jaar waarschijnlijk twee te vullen stoeltjes, en volgens Helmut Marko een longlist van potentiële rijders. De naam van Esteban Ocon staat niet op die lijst, zo onthult teambaas Christian Horner.

Met het 2019-seizoen in aantocht, en het vertrek van enkele veteranen (Alonso en waarschijnlijk ook Raikkonen) in het vooruitzicht, zijn er veel mogelijkheden in het Formule 1-veld. Echter, het direct beschikbare talent is dun gezaaid. We zijn dan ook benieuwd wie Toro Rosso naar voren gaat schuiven. Eén persoon die niet in aanmerking komt is Esteban Ocon. 

De reden om de Fransman niet te overwegen is identiek aan die van McLaren: Ocon zit te diep in Mercedes. Hij maakt deel uit van het young driver's programme van de renstal, en het is niet onmogelijk dat we hem in de toekomst bij het hoofdteam achter het stuur gaan zien. Zo'n toekomstige concurrent wil je dus niet zijn vaardigheden bij je eigen team laten fijnslijpen. Christian Horner, in gesprek met Motorsport, zegt erover:

For what is relatively little investment by Mercedes it’s been to their merit that they’ve helped these guys to get into F1. But now it seems to be almost an anchor being a Mercedes driver. Being on a recall mechanism isn’t attractive to a vast majority of teams. The crazy situation is you’ve got a driver like Ocon who might end up without a seat next year. If he was to be contractually free he’d be an obvious candidate for Toro Rosso.

But Red Bull aren’t going to invest in a Mercedes driver, understandably. And I wouldn’t expect the same to happen the other way round.

Het is zeer begrijpelijk dat je als team niet zit te wachten op een coureur die je zelf nooit vast kunt leggen, hoewel Red Bull hier wel een likje boter op het hoofd heeft. Ze leenden Carlos Sainz dit jaar immers uit aan Renault, terwijl hij nog gewoon onder contract stond bij de stal uit Milton Keynes. Als ze Gasly niet achter de hand hadden gehad, was het een best realistische optie om de Spanjaard terug te halen. Maar - eerlijk is eerlijk - er lagen nog wel banden met Renault, die er met Mercedes niet zijn. Samenvatting van het hele verhaal lijkt dat Ocon volgend jaar alleen nog een kans heeft bij Mercedes-klantenteam Williams, wat natuurlijk een optie is. Als Ocon daar zin in heeft.

Verder kan Horner het niet laten om nog even een sneer uit de delen aan Mercedes, dat wat hem betreft best het risico had kunnen nemen met Ocon (als vervanger van Bottas): “It’s very easy to go with something known, and there’s far more perceived risk in taking an unknown quantity or a junior, and I think we’ve demonstrated on numerous occasions that it pays off."

Hij doelt hiermee natuurlijk op het beleid van Red Bull om zijn junioren eerder voor de leeuwen te gooien, maar verzwijgt voor het gemak wel even het gevalletje Kvyat (die overigens hoog op Toro Rosso's lijstje staat). Het zal zijn collega Toto Wolff verder jeuken, want die heeft vijf wereldtitels op rij achter zijn naam, terwijl Horner al sinds 2013 droog staat.