Officieel: de nieuwe Kia ProCeed

Leasemakkers met een voorliefde voor shooting brake-achtige Estates opgelet: er is een nieuwe Kia ProCeed. De platgeslagen broer van de Ceed SW kreeg Stinger-achterlichten, en een extraronde bips.

We zagen eerder dit jaar de Ceed Sportswagon, een stationversie van de vijfdeurs, die het volgende kwartaal op de markt komt. Begin 2019 wordt het model vergezeld door de ProCeed. Het zustermodel is 5 mm langer en heeft een daklijn die liefst 43 mm lager is. Ook de bodemspeling kromp een beetje: van 140 tot 135 mm.

Gevolg van de strakkere lijnen is wel dat de kofferruimte iets kleiner uitvalt: 594 liter tegenover 625 liter. Als laadvolume uw prio 1 is, dan is de Ceed SW wellicht een beter idee. Of een bestelbusje. Qua design zijn de Koreanen er in ieder geval aardig in geslaagd het shooting brake-idee tot uiting te brengen, en profil heeft het ding wel wat weg van een CLS Shooting Brake.

De ProCeed komt er met T-GDI-motoren in de smaken 120 (1.0), 140 (1.4) of 204 pk (1.6 GT), danwel met een 136 pk sterke 1.6 diesel. Schakelen gaat via een zesbak of een 7-traps DCT. Alle motoren kregen een partikelfilter, om ze aan de Euro 6d-norm te laten voldoen. Standaard ligt 17 inch onder de auto, bij de GT zelfs 18 inch.