Politie gaat plofkrakers preventief oppakken door motorgeluid

Plofkrakers, zakkenrollers en winkeldieven zijn doornen in het oog van de politie. Ze komen te vaak weg met hun acties, en daarom willen de dienders voortaan data combineren en inzetten om deze criminele-activiteiten aan te pakken voor ze gebeuren.

Criminelen oppakken voordat ze hun onwettige daad uitgevoerd hebben. Het lijkt vooralsnog een Minority Report-achtige toekomstvisie, maar toch is het dichterbij dan u denkt. De politie is druk bezig om, door verschillende data aan elkaar te koppelen, crimineel gedrag eerder te herkennen en dus ook preventief op te kunnen treden.

Het idee achter de nieuw in te zetten technologie is het herkennen van menselijk gedrag. De focus ligt in het begin vooral op zakkenrollers en winkeldieven. Deze boefjes zouden zich wezenlijk anders gedragen dan mensen die voorgeschreven wetten netjes gehoorzamen. De technologie moet dit abnormale gedrag herkennen waardoor de politie deze individuen in de gaten kan houden, en wellicht zelfs preventief kan oppakken.

Het testen van deze technologie begint in het outletcentrum van Roermond. Daar heeft men heel veel te maken hebben met dit soort criminaliteit. Omdat het centrum vlakbij de grens ligt, trekt het veel Roemenen van over de Duitse grens. Ook hangen er al veel camera's en is het dus de uitgelezen plek om de proef te houden. Deze begint overigens al op de snelweg. Een volgeladen Roemeense auto die vanuit Duitsland komt en bij het outletcentrum stopt, heeft direct de aandacht van de politie. De verzamelde data wordt dan gekoppeld aan het nieuwe systeem dat de Roemenen in de gaten houdt. Blijkt hieruit dat ze zich raar gedragen, dan zal de politie ingrijpen.

De nieuwe technologie, die in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven aangestuurd wordt, werkt niet alleen voor zakkenrollers en winkeldieven in Roermond. Ook gaat het ingezet worden tegen de nog steeds lastig te pakken plofkrakers. De technologie werkt in dat geval op het herkennen van het motorgeluid van auto's (Audi RS6) die de ploffers graag gebruiken. Vangt een microfoon het geluid van de plofmobiel op, dan wordt deze in de gaten gehouden omdat de kans groter is dat er dan een plofkraak kan gaan gebeuren.

Wellicht het grootste obstakel dat de uiteindelijke inzet van deze preventieve technologie in de weg staat is privacy. Er zijn al verschillende partijen die hun twijfels hebben bij de grote hoeveelheid data die verzameld moet worden om het systeem goed te laten werken. Ook onschuldige burgers (met een Audi RS6) worden immers in de gaten gehouden. Volgens de politie is dit onzin. Alleen de data die aan een bepaald profiel voldoet wordt opgeslagen, de rest wordt direct verwijderd, aldus een woordvoerder tegen de NOS.