Elon Musk wil geld zien voor opladen nieuwe Tesla’s

Bij de aanschaf van een nieuwe Tesla kreeg de koper gratis toegang tot het hele Superchargernetwerk van de autofabrikant. Dat is vanaf nu niet meer het geval. Nieuwe Tesla-eigenaren moeten gewoon betalen voor snelladen aan een Supercharger.

Eigenaren van Tesla's (op de goedkoopste Model 3-versie na) kunnen overal ter wereld hun elektrische auto aan een Supercharger hangen zonder dat het ze iets kost. Een mooie extra aangezien het Superchargernetwerk ongeëvenaard is als het op opladers aankomt. Maar voor toekomstige kopers van een Tesla is dat niet meer zo. Zij krijgen geen gratis toegang tot de laadpalen. De autofabrikant stopt met het uitdelen van het extraatje.

De eerste gedachte die opkomt bij het aanpassen van het beleid, is natuurlijk dat Tesla het geld dat hiermee verdient wordt, heel goed kan gebruiken. Het bedrijf schrijft nog steeds rode cijfers. Maar het bedrijf geeft aan dat de opbrengsten van de laadpalen direct naar nieuwe Superchargers gaat. De bron van inkomsten helpt dus niet mee om winst te kunnen maken.

Als vervanging voor het gratis opladen, komt de autofabrikant met een 'referral programma'. Koopt u een Tesla met een doorverwijzing van een huidige Tesla-eigenaar, dan krijgt u €100,- krediet voor het Superchargernetwerk. De uitdeler van de referrals kan ook meerdere beloningen verdienen voor het aandragen van nieuwe Teslakopers. Daaronder valt zelfs de mogelijkheid om een race met een Semi Truck te winnen.

Electrek liet eerder weten dat alle Superchargers er inmiddels meer dan 400 GWh doorheen gepompt hebben. Dat had de autofabrikant tussen de vijftig en honderd miljoen dollar kunnen opleveren. In de toekomst kan Tesla dus flink wat poet naar binnen harken dankzij betalende Superchargerklanten.