Aston Martin gaat DB4 GT Zagato opnieuw bouwen

Zagato viert volgend jaar zijn 100-jarig bestaan en dat moet natuurlijk gevierd worden. Aston Martin doet dat door twee speciale wagens te bouwen. Een oude: de DB4 GT Zagato, en een nieuwe: de DBS GT Zagato. Ze worden alleen als stelletje aangeboden.

Aston Martin en Zagato werken alweer bijna zestig jaar samen en produceerden in die tijd de ene na de andere prachtige wagen. Het is dan ook helemaal niet gek dat de twee weer gaan samenwerken om de verjaardag van Zagato te vieren. In 2019 blaast de carrosseriebouwer 100 kaarsjes uit. De twee komen hiervoor met een speciaal cadeaupakket waarin twee hele speciale auto's terug te vinden zijn. 

De DBZ Centenary Collection bevat een oude klassieker en een splinternieuwe Zagato, maar eigenlijk zijn ze beide gewoon nieuw. De oude DB4 GT Zagato die in het pakket gestopt wordt, is namelijk niet origineel, maar wordt opnieuw gemaakt door Aston Martin Works. Daarvoor gaat de bouwer een mix van oude technieken en nieuwe technologieën toepassen. Ze gaan bijvoorbeeld alle panelen scannen voordat ze met de hand afgewerkt worden om ervoor te zorgen dat ze elke keer vrijwel perfect zijn.

Onder de motorkap komt een door Tadek Marek ontworpen zesinlijn-motor met twee bougies per cilinder. Dit blok pompt 380 paarden door een handbak met vier verzetten naar de achterwielen. De DB4 GT Zagato Continuation, zoals de auto in z'n geheel zal gaan heten, heeft wel één minpunt: hij mag de weg niet op. Aston Martin levert hem alleen als track-only car.

Niet zo van de opnieuw gebouwde klassiekers? Begrijpelijk, en daarom gooit Aston Martin ook een nieuwe DBS in het cadeaupakket. Hij is zo nieuw dat de autobouwer er eigenlijk niet heel veel over kwijt wil/kan. Het enige dat ze vertellen is dat de DBS Superleggera als gebruikt wordt en dat de auto "a new interpretation of the iconic double-bubble roof and a striking front grille treatment" meekrijgt. Om de beeldvorming een beetje te helpen hebben we ook een schets gekregen.

Aston Martin gaat in totaal 19 exemplaren van elke auto maken en verkoopt ze alleen als duo. De DBZ Centenary Collection kost zes miljoen pond (ongeveer 6,75 miljoen euro) en wordt in twee delen geleverd. De DB4 GT Zagato Continuation rolt eind volgend jaar uit de fabriek, de DBS GT Zagato laat nog een jaar langer op zich wachten.