Volkswagen onthult I.D-chassis. Zo rollen VW's eerste elektro-auto's

Eind volgend jaar begint Volkswagen met de productie van de ID, de eerste op zichzelf ontwikkelde elektrische auto op het MEB-platform. Er moeten tijdens 'de eerste golf' tien miljoen e-auto's verschijnen, hier ziet u alvast het chassis.

Het eerste model wordt de ID. (met een puntje), deze gaat in 2020 in de verkoop. Het wordt volgens Volkswagen "a fully connected four-door compact car that will cost about the same as a Golf diesel". Dankzij ruimtebesparingen in het interieur en een uitzonderlijk grote wielbasis moet de auto de ruimte van een klasse hoger bieden. De assen liggen immers helemaal op de hoeken van de auto.

Voor wat betreft de prijs: deze is duidelijk lager dan die van de huidige e-Golf, een gegeven waar VW al een voorschot op nam toen ze meldden dat de ID. merkbaar goedkoper wordt dan de Tesla Model 3. Het WLTP-bereik varieert, afhankelijk van de gekozen versie, van 330 tot 550 kilometer en de auto wordt geschikt om met 125 kW te snelladen. Hiermee moet in een half uurtje tachtig procent lading gewonnen worden.

Als onderdeel van de strategie startte VW eerder deze week de electric for all-campagne, om de consument voor te masseren op betaalbare elektrische auto's. Een echte Volkswagen die zijn naam eer moet aandoen dus, waarschijnlijk totdat je de optielijst erbij pakt, maar laten we niet op alle slakken zout gaan leggen.

De eerste exemplaren worden gemaakt in het Oost-Duitse Zwickau, en ook Dresden (de glazen fabriek) krijgt (houdt) een prominente rol in de productie. In 2020 moeten er 150.000 geëlektricficeerde Volkswagens worden verkocht, waarvan 100.000 ID.-modellen.