Hyundai i30 Fastback N: heeft deze vierdeurs coupé kans van slagen?

Sinds kort brengt Hyundai sportmerk N naar de weg en na de succesvolle i30 N is het nu tijd om het doek van de i30 Fastback N te trekken. Voorin leggen de Koreanen naar keuze een 250 pk of een 275 pk sterke motor.

Sinds 2015 rijdt Hyundai in allerlei raceklasses mee mee met N. Sinds kort maken de de Zuid-Koreanen de letter ook te gelde met extrasportieve versies van hun auto's. Na de hatchbackversie van de i30 is nu ook de fastback aangepakt.

De auto, die er van zichzelf al sportief uitziet, is nu nog wat verder opgefleurd met een speciale grille, voor- en achterbumper. De bumpers hebben een sportieve rode streep onderaan. Het onderstel is verlaagd en tussen de wielen loopt een zwarte dorpel over de flanken, net zoals we bij de GT's van Kia zien. Achter priemt een dubbele sportuitlaat uit de auto en op de kofferklep heeft Hyundai een glanzende spoiler bevestigd.

Belangrijker is wat er onder de motorkap ligt: de 2.0 liter turbomotor, met keus uit twee vermogensvarianten. Standaard is de versie doe 250 pk levert, en die 6,4 seconden doet over een sprint naar honderd kilometer per uur. Wie meer wil kan ook voor het Performance Package kiezen, waarin de motor 275 pk levert. Dan is de sprint een paar tienden eerder afgelopen: 6,1 seconden. Beide versies hebben een handbak met zes versnellingen en een topsnelheid van 250 kilometer per uur.

Hyundai heeft de marketeers maximaal los laten gaan op de benaming van de schakelaar van de rijmodus: N Grin Control. De keuze Eco, Normal, Sport, N en N Custom toveren steeds een grotere grijns (grin) op je gezicht. 

Ook het interieur verraadt dat je in de speciale versie van de i30 Fastback zit. Er zitten rode details in het interieur en een speciaal N-stuur. Ook de versnellingspook heeft rode stiksels.

Van de i30 N Hatchback verkocht Hyundai in de eerste helft van dit jaar al 3.000 exemplaren. Zelfs de meest enthousiaste planningen hadden geen rekening gehouden met zo'n groot succes. De verwachtingen voor de Fastback zijn dus ook hooggespannen.