Smart viert 20-jarig bestaan met elektrische lol-cabrio

Smart bestaat twintig jaar, en om dit te vieren werd er een lekker gek cabrioconcept gemaakt. Deze ForEase ziet er met zijn flink opgetrokken plaatwerk uit als een mini-Evoque Cabrio.

Om te vieren dat het merk in 1998 gelanceerd werd, toont Smart op de Autosalon van Parijs het ForEase Concept. De tweezitter, op basis van de EQ fortwo cabrio, is permanent dakloos en zit vol met leuke details, zoals het stuur, dat ook een bovenkant mist. De portierlijn is ook bijna de bovenkant van de auto, we zien alleen een miniscuul ruitje en een opgehoogde stijl achter de hoofdsteunen. Een duidelijk geprononceerde kofferklep steekt boven de achterlichten uit naar achteren.

Overal in de auto zien we groene accenten, zo ook op de grote wielen met hun dichte velgen. Smart geeft zelf aan dat de ForEase 'in zijn openheid en minimalisme [...] een knipoog naar de pionierende smart studiemodellen crossblade (2001) en forspeed (2011) is. Wij vinden het vooral een erg leuk karretje om naar te kijken. Het ding is als de sandwich spread uit de jaren '90: lekker fris, lekker anders. Smart geeft aan dat de bestuurder door de open vorm 'het geroezemoes van de stad optimaal meekrijgt'. De cynicus in ons wil hier graag 'en alle roet, fijnstof en eventuele fluimen van scooterrijdende kansenjeugd' aan toevoegen.

We verwachten er verder geen productiemodel van, maar een speels autootje op een verder vrij saaie beursvloer is altijd een pré. Vanaf 2020 levert Smart in Europa alleen nog modellen met elektrische aandrijving, eigenlijk een logische keuze voor een stadsautootje. Wie een benzinemotor wil, moet vanaf dan gaan voor zustermodel Renault Twingo.