Skoda Kodiaq RS krijgt 240 pk mee

Hier is hij dan: de Skoda Kodiaq RS. De gepeperde versie van de Kodiaq die als eerste SUV van de autofabrikant ooit de 'RS'-titel mag dragen. En dat heeft nogal wat leuke gevolgen.

Bijna elke SUV-bouwer heeft tegenwoordig een krachtigere versie van hun standaard SUV. Skoda had dit nog niet, maar daar komt nu verandering in. De Tsjechen hebben vandaag hun Kodiaq RS gepresenteerd. En wat gelijk opvalt is dat het een diesel is.

De hoge heren bij Skoda vonden het een goed idee om, tijdens alle dieselhaat op de wereld, te laten zien dat zij nog toekomst zien in de zelfontbrander. De Kodiaq RS wordt aangedreven door een tweeliter turbodiesel die er een niet zuinige 240 pk en 500 Nm uit trapt. Door een zeventraps DSG-bak gaan deze paarden naar alle vier de wielen, of alleen de voorwielen als er normaal met de auto gereden wordt. 

Om de het RS-logo te verdienen moest niet alleen de aandrijving op orde zijn, ook de looks zijn wat agressiever dan dat u gewend bent van een normale Kodiaq. De RS heeft speciaal ontworpen voor- en achterbumpers meegekregen. Daarnaast zijn de grille, buitenspiegels, dakrails en alle andere normaal in chroom uitgevoerde details op deze auto, in het glanzend zwart afgewerkt. Ook de velgen zijn niet vergeten. De SUV rolt op 20-inch Xtreme lichtmetaal. Klein detail: het RS-logo is speciaal voor de Kodiaq aangepast. De auto heeft een vRS-badge op de voor en achterkant

Om te bewijzen dat de Kodiaq RS niet alleen uiterlijk vertoon is, zette de Tsjechen de auto op de startlijn van, jawel, u raadt het al, de Norschleife. En jawel, u raadt het ook al, de auto zette daar een record neer. Sabine Schmitz stuurde de Skoda binnen negen minuten en 29,84 seconden over het Duitse circuit. Daarmee is het de snelste zevensits SUV op de Ring tot nu toe. 

Niet alles bij Skoda draait om groot en krachtig. Tijdens de autosalon in Parijs presenteert het merk niet alleen de Kodiaq RS, maar ook de Vision RS. Daarmee wil de autofabrikant een blik in de toekomst van hun kleinere automodellen geven. 

De Vision RS en een compacte auto die door een hybride-motor aangedreven wordt. Hij kan tot 70 kilometer volledig elektrisch rijden, daarna komt de 1,5 liter benzineverbrander het werk overnemen. Deze is goed voor 150 pk, maar in samenwerking met de elektromotor produceert het tweetal 180 pk. Daarmee gaat de auto van 0 naar 100 km/u in 7,1 seconden en ligt de topsnelheid op 210 km/u terwijl de uitstoot beperkt blijft tot 33 gram CO2 per kilometer.