Dit wordt Renaults 'betaalbare' elektrische auto

Elektrische auto's zijn vooruitstrevend, maar nog niet echt betaalbaar voor de massa. Renault wil hier verandering in gaan brengen met deze A-segment SUV. Ook worden de Clio, Captur en Mégane onder stroom gezet.

De volledig elektrische Crossover voor de massa heeft de weinig sexy werktitel 'K-ZE' meegekregen: 'ZE' voor zero emissions, en de 'K' omdat de auto is gebaseerd op de (bij ons niet verkrijgabre) Kwid. De auto is een concept, maar volgend jaar moet er een productieversie van staan. De K-ZE komt als eerste in China, omdat daar de grootste markt is voor betaalbare kleine EV's. De auto krijgt een bereik van 250 km NEDC, precies evenveel als een eerste generatie Nissan Leaf. Dit doet vermoeden dat er ongeveer 24 kWh aan accu in het kleine stadswagentje gestopt wordt. 

Om de elektrificatie voor de massa verder te benadrukken, worden in 2020 - bij de opfrissing van de lineup - hybride- en PHEV-varianten van de Clio, Megane en Captur gemaakt. Dat grotere modellen als de Kadjar of de Talisman hier niet genoemd worden geeft een duidelijke strategie van de Fransen weer.

De plannen van de Fransen komen aan de vooravond van de persdagen op de Autosalon van Parijs, vandaag en morgen schuifelt het journaille rond over de dit jaar wel erg uitgeklede beurs vol afzeggingen. De Fransen zelf zijn natuurlijk wel aanwezig: Renault onthult later een nieuw luxeconcept. Hierbij hoort tevens een 'Augmented Editorial Experience' (AEX), een nagebouwde cockpit vol 'virtuele ervaringen'.