'Dit jaar duizend banen weg bij VDL Nedcar'

Voor het einde van het jaar gaat VDL Nedcar in Born duizend werknemers wegsturen. Dit zou komen doordat BMW voor volgend jaar een kwart minder auto's in de fabriek wil laten bouwen.

Het rommelt al langer bij VDL Nedcar. Al maanden staakt het personeel af en aan omdat het vindt dat de lonen te laag liggen en dat het teveel moet overwerken. Ook is de directeur om onduidelijke redenen opgestapt. Het leed lijkt nog niet geschied, want nu is er naar buiten gekomen dat er een ontslag van 1.000 werknemers op de planning staat. Dit is De Limburger te weten gekomen door met ingewijden te spreken.

Het massa-ontslag is volgens de krant het gevolg van de stakingen van een kleinere opdracht van BMW: de Duitse automaker wil volgend jaar 40.000 tot 60.000 minder auto's bij de Nederlanders wil laten produceren. Dat komt neer op ongeveer een kwart van de 220.000 auto's die Nedcar nu jaarlijks bouwt. Overigens laat de directie van VDL Nedcar niet weten of de 'ingewijden' gelijk of ongelijk hebben. Het wilde niet reageren op het potentiƫle banenverlies, maar liet wel weten dat het bedrijf nog met BMW om de tafel zit om het te produceren aantal auto's voor volgend jaar vast te stellen.

Vakbond FNV laat weten dat het geen enkel idee heeft waar verhaal dit vandaan komt. "Dit nieuws komt als donderslag bij heldere hemel," laat bestuurder Hans Wijers aan de NOS weten. Dit terwijl er bij Nedcar al langere tijd gesproken wordt over het schrappen van banen en BMW vorige maand met een winstwaarschuwing kwam. De Duitse autofabrikant kampt met teruglopende orderaantallen en beperkt daarom de productie in alle fabrieken.

De FNV gaat nu samen met de CNV om duidelijkheid vragen. Ze hebben gisteravond een brief naar de directie van VDL Nedcar gestuurd. Gelukkig is er ook goed nieuws voor de werknemers: het overwerk is geschrapt. De achterstand van 5.000 auto's wordt nu opgevangen door een andere fabriek van BMW. Al het werk voor de rest van het jaar valt dus gewoon binnen de normale achturige werkdagen.