'Jaguar overweegt volledig elektrisch merk te worden'

Het is goed mogelijk dat als u over een jaar of tien een nieuwe Jaguar koopt, deze geen verbrandingsmotor heeft. Het merk dat nu nog een ouderwets vieze 5.0 V8 met supercharger in zijn modellen lepelt overweegt de verbrandingsmotor te verbannen.

Het Britse merk, dat met de I-Pace al een volledig elektrische auto op de markt heeft, zou een strategie op de plank hebben liggen om de levenscyclus van alle huidige modellen vol te maken, en de opvolgers als elektrische auto te ontwikkelen, zo meldt Autocar. Jaguars huidige modellen met plofmotor zijn de XE, XF, XJ, F-Type, F-Pace en E-Pace.

Als eerste model zou de XJ aan de beurt zijn, een model dat inmiddels flink bejaard aan het worden is. Binnen twee jaar moet er een elektrische sedan staan van dezelfde proporties als de Tesla Model S. Niet heel raar, die plannen lagen er namelijk begin dit jaar ook al. Ook komt er een E-Type Zero, met een kleine oplage.

Hoewel het plan op dit moment redelijk vaag is, en één van meerdere scenario's lijkt te zijn, is een volledige switch naar elektriciteit geen onaardige gedachte. Er werd al eerder gefluisterd dat een merk als Opel dit zou kunnen doen, maar de nieuwe Franse eigenaren kozen voor een ander pad. Dat juist een traditiemerk als Jag zo radicaal de ommekeer zou durven maken prikkelt de geest, de vraag is wel of die nieuwe XK er dan wel komt. Voordeel voor Jaguar is dat zusje Land Rover nog gewoon traditionele auto's kan blijven maken natuurlijk.

Update. Jaguar zegt: 'Britpers lult uit zijn nek, er zijn geen plannen om puur elektrisch te gaan.'