Smart Nederland staat in 2019 vrijwillig 85% van zijn markt af

Daimler-dochter Smart zit middenin een transformatie naar volledig elektrisch merk. In de VS worden alleen nog maar elektrische Smarts aangeboden, en Europa volgt in 2020. Nederland stopt een jaartje eerder, en dat gaat het merk veel verkopen kosten.

De huidige Smarts ForTwo en Forfour zijn zowel met elektromotor als met een driecilinder verkrijgbaar. Laatstgenoemde neemt het leeuwendeel van de verkopen voor zijn rekening. Van de 1.338 Smarts die dit jaar nieuw geregistreerd werden in Nederland, was nog geen vijftien procent elektrisch: 51 ForTwo's en 107 ForFours maken 11,8 procent van het totaal uit. Met de kanttekening dat de elektrische modellen wel pas gedurende dit jaar op de markt verschenen.

Grote vraag is dan ook: waarom zou je als Nederlandse verkooporganisatie de cut-off date een jaar naar voren trekken, als je weet dat dit het leeuwendeel van je verkopen gaat kosten? Het is een model dat er al is, er hoeft niets aan veranderd te worden, maar toch haal je hem uit de handel, en dat terwijl er geen alternatief binnen de eigen groep voor is. Dat klinkt ons als kapitaalvernietiging in de oren, maar kennelijk is er volop vertrouwen dat elektrische Smarts scoren in Nederland. Geen rare gedachte, met 4% bijtelling in het achterhoofd. 

Voor wat betreft de benzineversies: het dichtste bij de Smarts komt de Renault Twingo (deze is door een gemeenschappelijke ontwikkeling technisch identiek), maar we zien het nut er voor Daimler niet van in om afzet aan Renault weg te geven. Voor zover er überhaupt een overlap is tussen de Twingo en de hoger gepositioneerde Smart.

Het PR-antwoord van Smart op de transitie is als volgt: "De overstap van smart naar volledig elektrisch sluit naadloos aan bij de CASE-strategie (Connected, Autonomous, Shared, Electric) waarop de mobiliteit van de toekomst bij smart gebaseerd is. Onder de vlag van het nieuwe product- en technologiemerk EQ staan de smart fortwo en de vierpersoons smart forfour garant voor emissievrije ‘urban mobility’." Aha. 

Het schrappen van benzine-Smarts in het algemeen past in een groter plaatje: de Smart-fabriek in het Franse Hambach wordt een centrum van elektromobiliteit. Om die reden investeert moederconcern Daimler een half miljard euro in de faciliteit, dus de werknemers hoeven niet te vrezen voor hun toekomst. We snappen alleen nog steeds niet waarom Nederland zonodig het bravere jongetje van de klas moet spelen, en zo minimaal 1.000 verkopen weggooit.