Ministeriële doofpot voert Stint naar faillissement

De fabrikant van de Stint houdt het voor gezien. Eigenaar Edwin Renzen kan de deuren niet meer open houden en heeft een faillissement aangevraagd. Hij wijst de beschuldigende vinger naar een falende overheid.

Na het noodlottige ongeluk eerder dit jaar met een Stint met kinderen en begeleider, was het snel gedaan met het elektrische voertuig. Het werd door de minister snel geschorst en onderzocht. Uit dat onderzoek bleek dat de elektrische bolderkar ronduit gevaarlijk was en dat hij nooit meer de weg op mag. De verkoop staakte en de geldstroom bij Stint Urban Mobility ging nog maar een kant op: naar buiten. De reserves zijn nu op en de deuren gaan dicht, het bedrijf uit Putten heeft een faillissement aangevraagd.

Toch blijft Renzen volhouden dat de Stint wel degelijk veilig is. Hij vindt het aanvragen van het faillissement dan ook niet heel erg voor zichzelf, maar vooral voor zijn werknemers en partners, alsook voor de kinderdagverblijven die met een probleem blijven zitten. Daarmee staat hij niet alleen, want een kinderopvang uit Almere heeft een kort geding aangespannen tegen het ministerie. Deze denkt namelijk dat het van de weg halen van de Stint een paniekreactie is geweest van de overheid. 

Dat verhaal werd vandaag kracht bijgezet door RTL Nieuws. Deze heeft documenten in handen gekregen waaruit blijkt dat de overheid helemaal geen toezicht hield op de Stint. Ook hebben ze bij toelating alle rode vlaggen gelaten voor wat ze waren en het ding gewoon op de weg toegelaten. Uit de documenten en gesprekken die RTL voerde, lijkt dat het verbod op de Stint inderdaad vooral vanuit paniek is gekomen. Ook werden enkele dingen in de doofpot gestopt.

Wat de afloop van het aangespannen kort geding, en het onderzoek van RTL ook mag zijn, de Stint zullen we waarschijnlijk niet meer terug zien. Volgens Renzen is het veel te laat voor het bedrijf. De rek is eruit en een doorstart lijkt nu allerminst verstandig. Daarvoor is er volgens hem al teveel twijfel over de betrouwbaarheid en veiligheid van de bolderkar gezaaid.