Files! Nederlands verkeer loopt komende jaren gierend vast

De Nederlandse automobilist krijgt de komende jaren flink meer files en opstoppingen voor de kiezen dan nu het geval is. Niet dat er niet in de wegen geïnvesteerd wordt, maar die vermaledijde goeddraaiende economie zit ons in de weg.

Uit een rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat we in 2017 drie procent meer reistijdverlies boekten dan het jaar ervoor. De komende jaren zet deze stijging door, met anderhalf tot 2,2 procent op jaarbasis. Reden: de groei van ons hoofdwegennet kan die van de economie niet bijbenen. Hebben we eerder gehoord, maar nu staat het ook in een overheidsrapport, dus is het officieel waar.

Uit voorgaande zin mag u concluderen dat er nog wel degelijk geld in het verbeteren en uitbreiden van de wegen wordt gestoken, maar met een bevolkingsconcentratie als de onze loop je vanzelf tegen problemen aan. In een tijd waarin auto's nog bestuurd worden door mensen met al hun (invoeg-)manco's en 'aan-uit'-rijstijl in langzaamrijdend verkeer dan. Het OV invluchten is natuurlijk ook een optie, mits u ervan houdt om als vee in een wagon gepropt te zitten. Op het spoor is het ook al jaren redelijk druk.

Een positieve noot: de situatie op de weg is nog niet zo erg als in rampjaar 2008, vlak voordat de crisis toesloeg. Er is 12 procent meer verkeer op de weg ten opzichte van dat jaar, maar toch staan er minder files. Eet dat, hippies. Kan je wel zeggen dat alleen asfalteren geen oplossing voor alle problemen is (en daar gaan we helemaal in mee overigens), maar ook het meest verstokte milieubewegingslid kan niet ontkennen dat een vierbaansweg in het drukste stukje Nederland hetzelfde is als een groot pak klei door een kleine trechter proberen te persen.

Over de situatie na 2023 laat het KiM zich niet uit: rond die tijd wordt wel een flink aantal grote infrastructurele werken afgerond, wat soelaas zal bieden. Zo wordt het knooppunt Hoevelaken eindelijk groots aangepakt, voor zo'n 800 miljoen euro, om maar een voorbeeld te noemen. En als we een megacrisis om de oren krijgen is het ineens gedaan met de files, maar hebben we weer op ander vlak problemen. Zomaar een ideetje van onze kant, maar zou het niet een idee zijn om de regio eens wat meer aandacht te geven en zo het economische hart van Nederland wat minder op één stukje Randstad te concentreren?