Ferrari's nieuwe F1-remmen zijn meer gat dan schijf

Alles aan een F1-auto is high-tech, zeker ook de remmen. Geventileerde schijven koelen niet alleen beter, ze wegen ook minder. Om die reden lijikt er een gaatjeswedloop te zijn ontstaan. Voorlopige winnaar: Ferrari, met 1.400 gaten in een schijf.

De schijven met 1.400 ventilatiegaten zijn de extreemste remmen die fabrikant Brembo beschikbaar stelt, ze hebben zo'n 100 gaatjes meer dan de maximaal geperforeerde schijven van het vorige seizoen. Afhankelijk van de temperaturen en specifieke racestrategie kunnen coureurs kiezen uit drie varianten schijf: eentje met 900 gaten, eentje met 1.200 gaten en het 1.400 gatenmodel. Het laatste is door Ferrari gebruikt tijdens de GP van Mexico, waar het team een dubbel podium scoorde. Aangezien teams zelf niet zo scheutig zijn met detailopnames van hun nieuwste racers hebben we ter illustratie een iets ouder plaatje van een F1-schijf onder een Mercedes gepakt. 

De carbon-schijven hebben in de meeste gevallen een dikte van 32mm voor en 28mm achter, en worden omhuld met remklauwen die zijn gegoten uit een aluminium-lithium-legering, en 1,5-2 kg per stuk wegen. In elke klauw zit 40 uur werk, en een setje van vier kost evenveel als een goed uitgeruste middenklasser. Ze werken op een temperatuur van 120 tot 230 graden celsius, en bevatten maximaal zes zuigers. Brembo biedt ook exemplaren aan met vier zuigers, voor als de laatste gram telt. F1-bolides hebben twee separate rempompen, eentje voor de vooras en eentje voor de achteras.

Een F1-remschijf weegt 1,2 kg en gaat zo'n 800 km mee. Dit betekent dat elk F1-team er per seizoen 140 tot 240 schijven doorheen jaagt. Nu heeft u meteen een idee waarom er toch zulke grote budgetten zijn in de koningsklasse. Hieronder een mooi techporn-videootje van een F1-schijf op de testbank. Kijk hoe mooi gelijkmatig de hitte zich verdeelt. Vakwerk.