Bentley roept hulp van Audi en Porsche in voor elektrische auto

Bentley is een van de weinige merken die nog niet met elektrische auto's bezig zijn. Het merk wacht tot Porsche en Audi klaar zijn met een gezamenlijk platform en heeft zich voorgenomen om op basis daarvan een volledig elektrische Bentley te maken.

Luxemerk Bentley maakt zich niet zo druk om de toekomst en elektrische voertuigen. Het merk leeft nog van de grote benzinevebranders, maar liet als verrassing vorig jaar wel zien dat het iets met stroom en auto's doet. De Engelse autofabrikant toonde toen het volledig elektrische conceptmodel de EXP 12 Speed 6e Racer. Daarna werd het weer stil rondom accu's en Bentleys. Tot nu. Het merk geeft aan dat er voor 2025 toch echt een volledig elektrische Bentley zal verschijnen.

Volgens VW Group finance chief Frank Witter gaat het niet zo goed met Bentley. Het merk heeft afgelopen kwartaal opnieuw een verlies van 57 miljoen euro geleden en moet nu echt gaan denken aan de toekomst. Daaronder valt ook het elektrocuteren van hun voertuigen. Een manier waarop dat sneller kan, is volgens Witter door gebruik te maken van het bij Audi en Porsche in ontwikkeling zijnde PPE-platform (Premium Platform Electric). Dat moet ergens rond 2020-2021 klaar zijn.

Daar is Bentley-CEO Adrian Hallmark het mee eens. Volgens hem is het verstandiger om te wachten op het PPE en dan samen te werken met de VW-merken. Het zou de ontwikkeling niet alleen veel sneller laten gaan, het scheelt Bentley ook nog eens dertig procent aan kosten. Toch maakt het merk nog geen haast met het bepalen wat ze willen in een elektrische auto. Als we Hallmark mogen geloven zit er al wel het één en ander in de pijplijn, maar moet er nog voor iets concreets gekozen worden. Het groene licht voor een elektrische auto moet überhaupt nog gegeven worden. 

Je zou denken dat een verlies van 57 miljoen euro in een kwartaal (137 miljoen euro over de eerste negen maanden van dit jaar) wel het vuur aan de schenen van een bedrijf als Bentley legt, en dat het daardoor aanstalten gaat maken met een elektrisch voertuig. Als die er immers niet binnen afzienbare tijd is, dan lopen de Britten een flinke markt mis en krijgen ze te maken met de steeds strenger wordende regels omtrent uitstoot. Maar voor nu is er niets aan de hand. Het verlies komt doordat het Porsche-platform waarop de nieuwe Continental GT gebouwd wordt, aangepast moest worden. Hierdoor liep de productie op het begin erg stroef en langzamer dan verwacht. Voor de rest komt alles blijkbaar wel weer goed.