Milieuzone Maastricht uitgesteld tot 2020

Maastricht heeft nogal een kluif aan het instellen van de beloofde gehate milieuzone in de stad. Doordat het bestuur nu weer tegen veranderingen aanloopt, stelt de gemeente de invoering van het betere milieu uit tot 2020.

Begin dit jaar besloot Maastricht dat een milieuzone in het centrum van de stad wel een goed idee was. Hoe ze dit zouden gaan aanpakken was nog niet helemaal duidelijk, maar het leek het verstandigst om het met een sticker op de voorruit te doen. Dat kost niet zoveel en deed precies wat ze wilden en was lekker gedachteloos te kopiëren uit Duitsland. Het idee werd goedgekeurd en alles moest in 2019 klaar zijn om oude benzine- en dieselbakken te weren. 

Begin juli kwam daar dan de eerste kink in de kabel. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil landelijk één systeem voor voertuigwering invoeren. En dat heeft nu net niets te maken met stickers, maar wel een kostbare investering in een camerasysteem. Daar ging het originele plan, maar volgens wethouder Gert-Jan Krabbendam komt het besluit van de staatsecretaris eigenlijk best goed uit. Maastricht liep zelf immers ook tegen een ander probleem aan dat voor invoering van de zone opgelost dient te worden: het verbannen van buitenlandse auto's is een harde eis die de stad stelt. Stientje is hierover nu in overleg met Duitsland en België, maar ook daar zijn nog geen concrete oplossingen gekomen.

Door de tegenslagen heeft Maastricht uiteindelijk maar gekozen voor uitstel van de milieuzone. U mag een jaar langer dan gepland het hart van de Limburgse hoofdstad volpompen met roet, fijnstof, NOx en PAK's. Op 1 januari 2020 moeten de camera's klaar staan om de oude vervuilers uit te stad te houden, mits de Maastrichtenaren dit overleven natuurlijk.