Fransen betalen helemaal nergens meer voor

Nee, Frankrijk ligt dit keer nog niet stil van de stakingen, maar er zijn wel grote acties en blokkades gepland. Waarom? Omdat de Frambozen de benzine te duur vinden en eisen dat de overheid de accijnzen verlaagt.

Het makkelijkst boos te krijgen volk van Europa, de Fransen, hebben weer iets nieuws gevonden om boos over te worden. Is het niet een snelheidsverlaging of een te laag loon, dan is het wel dat de benzineprijs de pan uit rijst. Goed, ze hebben daarin een beetje gelijk, al betaalt men in het land nog lang niet het meest voor een litertje E5. Toch is de maat vol en staan er voor 17 november landelijke acties gepland.

In Frankrijk is de prijs van een liter benzine in een jaar tijd met 15 procent gestegen. B7, oftewel diesel, kreeg te maken met een stijging van 23 procent. Voor ons Nederlanders geen schokkende cijfers, maar het schoot de Fransozen in het verkeerde keelgat. En ja, ze weten dat het grootste gedeelte van de stijging te maken heeft met de hogere prijs die voor een vat ruwe olie betaald moet worden, maar dat weerhoudt ze er niet van niet om furieus te worden op de overheid. Die vraagt volgens het volk te veel accijns, en het feit dat dat vanaf 1 januari 2019 nog hoger wordt, valt al helemaal niet te verwerken.

Om de opstand van het volk bij te staan besloot supermarktketen Leclerc de peutprijzen te verlagen tot inkoopprijs. Hiermee wil het een signaal afgeven naar de regering. Welk signaal dat precies is, is niet helemaal duidelijk. Het weggooien van winst om meer klanten te trekken, is niet bepaald een signaal, maar eerder een marketingactie. Maar goed, actievoerend Frankrijk trok massaal naar de supermarkt en tankte volle tanken voor 1,45 euro per liter. Niet omdat het goedkoop wilde tanken, maar om een duidelijke boodschap te sturen naar de onderdrukkende macht. Het signaal was zo succesvol dat Leclerc de actie het protest heeft verlengd tot het einde van de maand. Ook concurrent Carrefour doet nu mee aan het protest. Omdat ze klanten zagen weglopen ook zij het volk willen bijstaan.

De regering laat al die marketingacties protesten voor wat ze zijn. De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, liet al weten dat de plannen voor het verhogen van de accijns gewoon blijven. Ook president Emmanuel Macron blijft bij de verhoging van volgend jaar. Hij legde het uit aan de hand van een keuze: of meer accijns, of hogere belasting op werk. In dat geval lijkt het hem beter om de accijnzen te verhogen.