Meer vrouwen in de racerij? Bouw mannen om

Autosport is eigenlijk een mannensport. Vrouwen zijn zeer welkom, maar op de een of andere manier wil het niet echt lukken om dames ook in de top mee te laten racen. Coureur Charlie Martin heeft wellicht de oplossing voor dit probleem gevonden.

De racerij is een groot worstenfeest waar de vrouwmens zich maar niet echt in kan vestigen. Het probleem is zelfs zo ernstig dat er nu een complete klasse, speciaal voor vrouwen in het leven is geroepen door de hoge heren binnen de autosport. Maar er is ook een andere manier om meer vrouwen aan het racen te krijgen: Charlie Martin geeft het voorbeeld.

De vrouwelijke coureur (courice, coureuse?) van midden dertig heeft als ambitie om mee te doen aan de 24 uur van Le Mans. Daarmee is ze een dan de weinige dames (57 dames op 3349 deelnemers) ooit die, als ze het haalt, heeft meegedaan aan de iconische race. De weg naar Le Mans is lang, aangezien ze op dit moment nog in de Prototype Motorsport GT5 Challenge rijdt. Nogal een niveauverschilletje met de echte toppers die er bij Le Mans inkomen. Maar ze heeft een troef achter de hand: Charlie begon haar leven namelijk niet als vrouw. De dame in kwestie was tot 2012 een mannelijke coureur, en vooral actief in de hillclimb-scene. Op 29-jarige leeftijd zette Charlie zijn passie als coureur even op pauze om zich te concentreren op een bouwproject. Dat aan zijn eigen lichaam, welteverstaan. Hoewel zijn naam niet veranderde gaat Charlie sindsdien als vrouw door het leven. 

Na de behandelingen pakte Charlie de draad weer op, dit keer in het drag racen in een Trans-Am wegracen. Lood om oud ijzer natuurlijk, want in de racerij doen mannen gewoon samen met vrouwen mee. Echter lost Charlie met haar transitie wel eigenhandig het probleem van de racerij op. Er is één man minder, en één vrouw meer met dezelfde racekwaliteiten als voorheen. Er hoeft geen aparte klasse opgericht te worden, want ze weet niet beter dan tegen mannen te racen en kan zich dus ook prima in die wereld bewegen. Ook heeft ze er geen aversie tegen. 

Het enige punt waar ze zich hard voor maakt is dat de sport meer open wordt voor LGBT (vanwege die duizenden LGBT'ers die nu maar niet doorbreken in de racerij, ofzo). Iets waar ze erg tegenaan liep toen ze weer terug in de racerij kwam na haar verandering. Ze wil dit streven dan ook extra kracht bijzetten door mee te doen aan de 24 uur van Le Trans Mans. Ze zou namelijk de allereerste transgender zijn in de 85-jarige geschiedenis van het evenement. Op dit moment lijkt Charlie goed op weg te zijn, want de eerste test in een Ligier JSP3 is al succesvol afgesloten. Buckle up, buckaroo!

Alle flauwe puns terzijde: je kunt niet ontkennen dat er operaties zijn die slechter zijn verlopen. Wij wensen Charlie het allerbeste.