Max Verstappen krijgt taakstraf voor duwtje Ocon

Max Verstappen had zichzelf niet helemaal meer in de hand na afloop van de Grand Prix van Brazilië. Hij ging verhaal halen bij de Esteban Ocon die hem eraf tikte en moest vervolgens zelf bij de FIA op het matje komen. Daar kreeg hij een vreemde straf.

Gisteren reed Max Verstappen weer een fenomenale race tot hij Fransman Esteban Ocon op een rondje achterstand wilde zetten. De Framboos dacht in de bocht sneller te zijn dan Max, gaf hem geen ruimte en tikte de Nederlander er vervolgens vanaf. Een actie die in geen geval had mogen gebeuren en dat wilde Verstappen blijkbaar Ocon aan zijn verstand peuteren na afloop van de race. 

We hebben de beelden inmiddels allemaal gezien, veel meer dan wat duwtjes en wat woorden zijn er niet gewisseld. Er is niet met helmen geslagen, en ook mogelijke UFC-ambities kwamen niet naar boven, maar toch werd Max op het matje geroepen door de stewards. Zijn gedrag kon niet door de beugel omdat hij een voorbeeldrol heeft tegenover andere coureurs. Het is dan ook logisch dat hij er een straf voor kreeg. 

Normaliter zou je denken dat de Limburger een straf van een paar seconden en misschien twee punten op zijn licentie mag bijschrijven, maar de stewards hadden andere plannen. Waarschijnlijk heeft de schoonmaakster bij de FIA net ontslag genomen, wan Verstappen moet binnen zes maanden twee dagen taakstraf vervullen. (Overigens is Verstappen niet de eerste die een taakstraf kreeg, ook Vettel heeft er een gehad omdat hij expres een aanvaring met Hamilton veroorzaakte.)

In het geven van de straf hebben de stewards rekening gehouden met de passie die Verstappen voor zijn vak heeft, maar dit veranderde in hun ogen niet dat hij zich niet gedroeg zoals een topcoureur dat hoort te doen. Dat die topcoureur toevallig net de winst door zijn neus geboord heeft gekregen door een immens domme actie van een langzamere coureur, werd buiten beschouwing gelaten. De fout die Ocon op Verstappen maakte koste de Fransman niet veel. Hij moest tijden de race tien seconden stilstaan en daar bleef het bij. Voor het akkefietje na de race werd de Fransman niet verder gestraft.