Honda zoekt samenwerking om turbo nog sneller te ontwikkelen

Als we de engineers bij Red Bull Racing mogen geloven rijden hun coureurs volgend jaar de rest van het Formule 1-veld zoek met Honda-motoren. Zeker nu Honda ook nog eens gaat samenwerken met IHI om de turbo extra snel te ontwikkelen.

Niet alleen Red Bull Racing lijkt erg blij met nieuwe motorenleverancier Honda, vanuit Japan blijkt het wederzijds. De fabrikant zet alles op alles om een zo goed mogelijk blok af te leveren voor het volgende seizoen. Om dat wat kracht en snelheid bij te zetten, heeft Honda een handtekening gezet onder een deal met IHI, producent van alles wat draait.

IHI heeft zijn kennis vergaard in het bouwen van scheeps- en stoomturbines, maar heeft zijn expertise weten toe te leggen op het bouwen van turbo's voor andere doeleinden. Waaronder dus ook de versie waar RBR volgend jaar mee zal gaan racen. Het doel van de samenwerking is "for the Honda PU [power unit] to deliver the best possible performance, by accelerating development of the turbocharger."

Volgens Honda's hoofd van communicatie, Katsuhide Moriyama, moet de samenwerking vooral leiden naar een beduidende vooruitgang in prestaties van de motor. Yoshinori Kawasaki, van IHI, voegde hier nog aantoe dat beide bedrijven hiermee streven naar een motorblok dat qua prestaties de fans zal vermaken als wat de motoren in de jaren 80 en 90 deden. Een flinke uitdaging.