Steeds meer auto's in de brand gestoken

Pyromanen hebben een nieuw makkelijk doelwit gevonden: de auto. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er meer auto's in de fik gestoken dan in de afgelopen vijf jaar. Verzekeraars luiden de noodklok.

Een auto in de fik steken is relatief simpel: een vierwieler zit vol met brandbare stoffen en is er ook nog eens gedeeltelijk uit opgetrokken. Daarnaast is het makkelijk om ongestraft met dit soort daden weg te komen, en staat vrijwel elke straat vol met gewillige doelwitten. Je zou bijna denken dat het vreemd is dat pyromanen dit nu pas ontdekken. De afgelopen vijf jaar neemt het aantal afgebrande auto's gestaag toe. 

In de eerste negen maanden van dit jaar werden er bijna drieduizend (2927) verkoolde auto's geborgen. In vergelijking met de eerste negen maanden van vorig jaar is dat een stijging van vier procent en bijna dertig procent meer als we kijken naar de cijfers van 2014. Verzekeraars raken dan ook lichtelijk in paniek, zij mogen steeds vaker hoge bedragen uitkeren aangezien zeven op de tien auto's verzekerd zijn tegen brand. Omdat ze er weinig tegen kunnen doen komen ze met een goed advies: zet uw auto 's nachts bij een lantaarnpaal. Licht schrikt pyromanen misschien af.

Overigens worden niet alle autobranden aangestoken, in enkele gevallen doet de auto dit uit zichzelf omdat deze technische problemen heeft. Voor nu zijn we vooral benieuwd hoeveel duurder de verzekeringspremies zullen worden door deze ontwikkeling. Makkelijk steelbare auto's worden immers ook duurder om goed te verzekeren.