Verdachte gewapende overval komt niet opdagen om gebrek luxevervoer

Afgelopen woensdag moesten vier verdachten op het hekje komen om zich te verantwoorden voor een gewapende overval op een juwelier. Eén daarvan, de 22-jarige Ahmed A., kwam niet opdagen omdat er geen luxevervoer voor hem geregeld was.

Gisteren vond er een rechtszaak plaats in de rechtbank in Roermond. Hiervoor waren de vier verdachten van een gewapende overval op een juwelier in Venlo opgetrommeld, maar één van hen voelde zich niet genoodzaakt om te komen. Ahmed A. wilde niet vanuit het huis van bewaring in Scheveningen vervoerd worden in een reguliere gedetineerdenbus. Hij had gevraagd om luxevervoer, maar dat kwam niet voorrijden.

Volgens Ahmeds advocaat heeft hij er een meer dan geldige reden voor. A. is namelijk zo ziek dat hij fysiek niet in staat zou zijn om op een bankje in een bus te zitten. Dit komt doordat zijn gezondheid, na een operatie om vier bolletjes hasjiesj uit zijn maag te verwijderen, erg verslechterd zou zijn. "Mijn cliënt kan niet langer dan een uur zitten. Bovendien heeft hij een stoma. Als hij de rechtszaak moet bijwonen, wat hij zelf graag wil, zou er eigenlijk een bed voor hem in de rechtszaal moeten staan," aldus advocaat Jos Rijser.

Doordat Ahmed niet kwam opdagen ging de rechtszaak niet door. Dit terwijl Officier van justitie Sandra Kierkels voor de zaak al navraag had gedaan bij de arts van A. Zij had van de secretaresse vernomen dat er geen reden was om speciaal vervoer te regelen voor de verdachte. Toch besloot de rechtbank dat er sprake was van miscommunicatie buiten de schuld van A. Daarom mag hij nu 12 december voorkomen. 

Eén van de verdachten kreeg wel de strafeis te horen. Tegen de 27-jarige Amsterdammer Mohamed El H. werd zes jaar celstraf geëist. De strafeis voor Hassan B. (22) wordt tegelijk met Ahmed A. behandeld. De laatste verdachte is een minderjarige jongen en deze zal nog later terechtstaan. Zijn detentie is voor dit moment geschorst.

De vier heren konden opgepakt worden door een tip van een oplettende vrouw. Zij zag vier in het zwart geklede mannen naar een auto rennen en schreef de nummerplaat op. Dit gaf ze door aan de politie die erachter kwam dat het om een huurauto met volgsysteem ging. Zodoende konden de heren makkelijk gevonden worden, en kon aan de hand van de data de hele actie en de voorgaande planning teruggehaald worden.