Nieuwe Toyota Corolla Sedan kan goed tüteren

Toyota heeft de derde variant van de nieuwe Corolla onthuld. Het is een sedan, en hij komt ook naar Nederland. Op onze markt komt hij er alleen als 1.8 Hybrid, voor zover klanten hem verkiezen boven de hatchback of de Touring Sports.

Met de nieuwe Corolla presenteert Toyota alweer de twaalfde generatie van het model, dat in de jaren '60 ontstond. Hiervoor moet wel creatief geteld worden, de Auris wordt ook in de opsomming meegenomen. Een Corolla sedan hebben we al even niet meer gezien in Nederland, wat zijn oorsprong vindt in het feit dat Nederland helemaal geen sedanland is, maar toch vond de importeur het belangrijk om alle drie de modellen aan te bieden.

Bij de marktintroductie in maart 2019 is de enige beschikbare variant een 1.8 hybride met 90 kW (122 pk), en zonder stekker. Gemiddeld verbruikt het ding in de naar NEDC teruggerekende cijfers 3,4 liter per 100 km. Toyota was ook zo fideel om de resultaten van de WLTP-test te delen, iets dat andere fabrikanten niet aandurven. Volgens de nieuwste testcyclus verbruikt de Corolla sedan 4,3 l/100 km. De uitstoot bedraagt respectievelijk 77 en 98 gram per kilometer.

De Corolla sedan heeft met 2.700 mm dezelfde wielbasis als de Touring Sports, maar onderscheidt zich door "unieke achterlichten, specifiek voor de Sedan, die door een chromen sierlijst met elkaar worden verbonden". Heel Japans is de Japanner overigens niet, hij wordt diep in Erdoland in elkaar geschroefd. Reken er dus maar op dat het met de tütür in de nieuwe Corolla wel snor zit.