Stekkerauto vooral gekocht als statussymbool

Het is tegenwoordig goed voor je imago om als klimaatbewuste voorloper voor te komen voor de rest van de wereld. Dat is dan ook één van de belangrijkste drijfveren van mensen om stekkerauto's en zonnepanelen aan te schaffen.

Onderzoek na onderzoek wijst uit dat het rijden met een elektrische auto voordelig is voor de portemonnee het milieu. Hoe mooi dat ook mag zijn, het is helaas niet altijd de hoofdreden dat mensen een accubak kopen/leasen. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt namelijk dat de aanschaf van een stekkerauto vooral gepaard gaat met het oppompen van het imago van de koper.

"Wat duurzame innovaties zeggen over je status en identiteit is een heel belangrijke drijfveer om ze aan te schaffen," vertelt omgevingspsycholoog Ernst Noppers. Hij concludeerde dit na het uitvoeren van zijn promotieonderzoek. Zijn onderzoek is gericht op verkopers van duurzame producten, en bewijst dat deze zich het best kunnen richten op mensen die ze neerzetten als succesvol, innovatief en milieuvriendelijk. De kopers van duurzame producten zijn hier namelijk extra gevoelig voor. Vooral bij de introductie van een nieuw product is het essentieel, want zogenaamde early adopters zijn nog gevoeliger voor dit soort marketing.

Uit het onderzoek blijkt dat het statuseffect voor veel kopers een belangrijk onderdeel is, maar dat milieuvriendelijkheid en praktische aspecten zeker niet vergeten worden bij de aanschaf. Het is dan ook hetgeen de kopers vooral over opscheppen. Ze zullen niet zomaar toegeven dat ze de stekkerauto voornamelijk gekocht hebben om beter dan de rest te lijken. En nee, dat zeggen wij niet zomaar, ook dat komt uit het onderzoek naar boven.

Het aparte is dat de ego-versterkende aanschaf van milieuvriendelijke producten niet alleen werkt op de buitenwereld, maar ook op de koper zelf. Zo zijn mensen eerder geneigd om groene stroom af te nemen omdat ze hier zichzelf beter bij voelen terwijl de buitenwereld hier niets van ziet.