Hoger parkeertarief Amsterdam leidt niet tot minder verkeer

Onlangs maakte de gemeente Amsterdam bekend dat het parkeertarief volgend jaar naar €7,50 per uur stijgt. Dit alles om de stad autoluw te maken, maar werkt dat wel? Volgens een expert zeker niet, sterker nog de markt speelt er gewoon op in.

De parkeertarieven in de Nederlandse hoofdstad rijzen de pan uit. Vanaf april volgend jaar mag u uw auto in het stadscentrum van Amsterdam een uur aan de straatkant zetten in ruil voor 7,5 euro. Het doel hiervan is om automobilisten uit de stad de weren en hiermee het centrum autoluw te krijgen. Maar volgens Walther Ploos van Amstel, lector Citylogistiek Hogeschool van Amsterdam, heeft het verhogen van het parkeertarief helemaal geen nut, het zorgt er alleen maar voor dat de markt erop gaat reageren.

In het FD laat Ploos weten dat er geen bewezen relatie is tussen hogere parkeertarieven en minder verkeer op straat. Wel dat er meer rond gereden gaat worden op zoek naar (goedkopere) parkeerplaatsen en leidt het onder meer tot 'flitsshoppen' waardoor er dus korter geparkeerd wordt. Ook denkt Ploos dat er meer niet-betalers bij zullen komen en dat bewoners vaker de taxi zullen kiezen.

Maar een van de grootste gevolgen van de stijgende parkeerkosten is de reactie van de markt. De lector weet nog niet precies hoe dit gaat uitpakken, maar zegt dat het best mogelijk is dat hotels en bedrijven als Q-Park een gat in de markt ontdekken en gaan stunten met lagere tarieven om klanten te trekken. Ook verhuurders van particuliere parkeerplaatsen kunnen hierop inspelen en er een flinke duit aan verdienen.

Kortom, een autoluwe binnenstad behaal je niet met het omhoog gooien van de parkeertarieven, dat doe je alleen om meer uit de inkomstenbron te halen. Om auto's echt te weren uit het stadscentrum moet deze minder toegankelijk gemaakt worden, en moet toegang én parkeren geld gaan kosten (ook voor de ondernemers die zich er gevestigd hebben). Daarnaast moet hierop keihard gecontroleerd worden en moet bevoorradend verkeer aan banden gelegd worden door minder vergunningen te verlenen. En mensen moet alternatieven geboden worden in de vorm van bijvoorbeeld een goed werkend netwerk van openbaar vervoer.