Schatrijke Chinees scoort one-off Lamborghini Aventador 'SC18'

Wie veel geld heeft koopt supercars. Wie nog veel meer geld heeft, geeft een supercarmaker opdracht om een one-off te bouwen. Lamborghini gaat Ferrari achterna, en zegt met deze SC18 Alston zijn eerste unieke one-off gebouwd te hebben.

De Italiaanse supercarbouwer heeft de SC18 gepresenteerd, een Aventador SVJ met extra race-DNA. Hiervoor werd de motorsport-tak Squadra Corse ingeschakeld, het team dat de Huracán GT3 EVO bouwt. De besteller is Fu 'Sean' Songyang, een Chinees van begin 30. Songyang is zoon van een grote Chinese staalmagnaat. Hij is eigenaar van luxedealer FFF Automobile, die onder andere de officiële Koenigsegg-dealer van China is. Daarnaast runt Fu enkele raceteams, waaronder een Ferrari-team in de GT Asia Series, en racet hij zelf in de Lamborghini Super Trofeo.

Enfin, deze Fu Songyang klopte bij Lamborghini aan voor een unieke, extra racy Aventador. De Italianen maakten de Aventador met de unieke koets graag voor hem, en onlangs nam hij de auto in ontvangst.

De SC18 is ondanks zijn motorsport-DNA geschikt voor de openbare weg. Hij heeft nog steeds 770 pk en 720 Nm, maar een zwaar gewijzigde koets vol race-geïnspireerde onderdelen. "Extreme aerodynamics, developed specifically for this model and derived from Squadra Corse’s experience in competition", noemt Lamborghini het zelf. De auto rolt op 20 inch wielen voor en 21 inch achter.

Naast de SC18 Alston heeft Fu nog ongeveer elke andere hypercar die er is in bezit: Bugatti's, Pagani's, Ferrari's, noem maar op. Lamborghini noemt de auto de eerste one-off die zijn racetak Squadra Corse ooit maakte, want Lamborghini zelf was al eerder in de speciale bestellingen gedoken. In 2012 presenteerde het de unieke Aventador J, die ook gewoon aan een klant werd verkocht. De auto werd regelmatig aan de Iberische zuidkust gespot.

Squadra Corse heeft na dit eerste model de smaak te pakken. Het laat weten: "The SC18 paves the way to further personalized development projects for motorsport customers under the Squadra Corse brand".