Britse politie start dashcam-divisie in strijd tegen verkeershufters

Nu steeds meer mensen een dashcam hebben, krijgen we steeds vaker beelden te zien van compleet bizarre verkeerssituaties vol korte lontjes en brake checks. De Britse politie gaat hier nu op handelen.

Net zoals veel Nederlanders zijn ook de Britten helemaal klaar met agressief asogedrag in het verkeer. Daarom poneert de overheid in een tweejarenplan van het Department for Transport vijftig voorstellen om de woede op de weg in te dammen. Een daarvan is het oprichten van een road rage unit, die dashcambeelden van derden gaat analyseren, en hier eventueel op handelen. Juridisch zal dit zeker nog de nodige haken en ogen hebben, maar het idee is niet verkeerd. Een belangrijk onderdeel van de plannen is bovendien het beschermen van zwakke verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers.

Er zijn nog niet veel details bekend over de vormen eenheid, behalve dat het een back office unit wordt, en dat er als eerste investering £100.000 (110.000 euro) in wordt gepompt. 

Het idee is dus dat er een grote kliklijn komt, waardoor u uw materiaal niet alleen op Dumpert, maar ook naar de overheid kunt uploaden. Een groot risico van een dergelijke Stasi-structuur is dat het ook gebruikt kan worden om de staatskas te spekken, door mensen die hun gordel niet dragen, of anderssoortige kleine vergrijpen plegen, erbij te lappen. We hebben uit de eerste berichtgeving geen garantie dat dat niet gebeurt, maar hopen dat echt alleen de uitwasen in het verkeer hiermee aangepakt worden.

Daarnaast zijn dashcambeelden linke soep, omdat je gemakkelijk een vertekend beeld kunt schetsen door bepaalde beelden eraf te knippen, of binnen bepaalde beelden te editen. Het ligt echter voor de hand dat ingestuurde beelden eerder ter ondersteuning gebruikt worden, en niet als zaak op zich.