Franse blokkeeracties steeds minder vreedzaam

De Franse blokkeerders in gele hesjes willen de overheid aan het verstand peuteren dat ze het niet eens zijn met de hoge accijnzen op brandstof. Daarom gooien ze veel wegen op vreedzame manier dicht, alleen dat vreedzame gaat er langzaam maar zeker vanaf.

De Frambozen zijn al dagen boos op de overheid omdat deze een belastingverhoging heeft doorgevoerd op onder andere brandstoffen. Om dit kenbaar te maken gingen eerst supermarkten de peut tegen dumpprijzen aanbieden en werden vervolgens wegen afgesloten. Op dit moment groeit de beweging nog steeds en worden snelwegen vol gegooid met pallets en worden hier en daar brandjes aangestoken (het is natuurlijk ook te koud om langs de snelweg te gaan staan). Maar nu de acties al dagen duren hebben ook relschoppers er lucht van gekregen en deze zijn zich gaan mengen met de protesteerders. Hierdoor loopt het op sommige locaties uit op totale chaos.

Vooral wegvervoerders maken zich zorgen om de toestand in het land vol actievoerders. De situatie is compleet onpeilbaar en de blokkades kunnen zomaar overal opduiken. Voorlopig verwacht de ANWB dan ook geen afname, maar juist een toename. De dienstverlener verwacht dat dit weekend vooral Parijs aan de beurt is en dat de acties ook verder overslaan naar andere landen. In het Franstalige gedeelte van België wordt er al geprotesteerd en er gaan verhalen dat Duitsers ook acties plannen. Al verwacht men daar niet dat er wegen afgesloten zullen worden. Niet alleen is dat erg on-Duits, ook zou de politie daar hard tegen optreden.

Dat het Franse politie-optreden tot nu toe weinig uithaalt blijkt wel uit de verhalen die de Telegraaf te horen kreeg. Er worden vrachtwagens leeggeroofd door mensen die misbruik maken van de hele situatie. En als er dan wel opgetreden wordt, dan gebeurt dat met de Franse slag en raken truckers en andere filestaanders onnodig betrokken bij de charges. 

Chauffeurs maken zich ook erg zorgen om de strenge rij- en rusttijden die ze moeten aanhouden. Omdat ze veel in de file staan kunnen ze door overmacht hier niet aan voldoen. Bij dit soort gevallen blijkt de Franse politie niet zo meedenkend. Ze delen dan graag boetes uit want dan zijn regels ineens wel te handhaven.