Dakars jongste deelnemer ooit (16) komt uit Nederland

Normaliter mag je pas meedoen aan de Dakar rally als je 18 jaar bent. Tenzij je Mitchel van den Brink heet en uit Ede komt. Dan hoef je maar 16 jaar te zijn om toch mee te mogen doen aan de beroemde rally.

Nederland zit blijkbaar vol met jonge talenten in de autosport. Max Verstappen is hiervan het meest succesvolle voorbeeld natuurlijk. Ook Nyck de Vries boert erg goed als coureur. Op een iets ander vlak doet Mitchel van den Brink nu wat stof opwaaien. Hij is de jongste deelnemer aan de Dakar Rally ooit. Op negen januari stapt hij in Peru op de vrachtwagen van zijn vader. Hij is dan nog maar 16 jaar (en wordt een paar dagen later 17).

Een mogelijke reden dat Van den Brink mee mag doen aan de rally terwijl hij geen 18 is, is het feit dat hij niet zelf achter het stuur van de truck gaat zitten. Hij is navigator/monteur voor zijn pa die wel achter het stuur zit. Paps staat voor de elfde keer aan de start van de race en heeft flink wat moeite moeten doen om zijn zoon naast hem te krijgen. Hij wist speciale toestemmingen van de FIA, race-organisatie ASO, de KNAF en de directie van zijn zoons schoolopleiding (IVA Driebergen) los te krijgen. Volgens pa Van den Brink heeft ASO ingestemd omdat zijn zoon zich al heeft bewezen in andere rally’s.

Niet alleen maakt de Dakar een uitzondering voor de 16-jarige Nederlander, ook maakt het de regels voor uitvallers een stuk soepeler. Voorheen kon je linea recta naar huis als je uit was gevallen, vanaf komend jaar mag je de race vervolgen in een speciale klasse. Degene die in de eerste helft van de race uitvallen komen in aanmerking om de tweede helft van de race weer mee te doen. Deze lui krijgen dan een speciaal oranje nummer en doen niet meer mee voor de echte prijs, maar voor een soort troostprijs.

Op 9 januari 2019 zullen er 534 deelnemers uit 61 landen verdeeld over 334 voertuigen starten. Deze zullen voor het eerst binnen de landsgrenzen van Peru blijven.