Nieuwe Porsche 911. Alweer een Duits meesterwerk

Porsche bouwt al ruim 50 jaar de 911, en zette er wereldwijd al meer dan een miljoen van weg. Elke generatie wordt het oerconcept weer iets fijner geslepen, en daar is deze achtste generatie geen uitzondering op. Dit is de nieuwe Porsche 911 Carrera (4)S.

'Same same. But different.' Die reactie zullen velen uiten bij het zien van de nieuwste 911-iteratie, en dat klopt natuurlijk. Een 911 moet in de eerste plaats herkenbaar een 911 blijven. Toch doen de Duitsers een paar dingen anders. Porsche levert bij de introductie louter S-modellen: de achterwielaangedreven Carrera S en de vierwielaangedreven Carrera 4S. Deze krijgen 450 pk uit de 3.0 liter bi-turbo zescilinder boxer, dat zijn 30 paarden meer dan in de 991 Carrera S die ze opvolgen. Over Newtonmeters heeft Porsche het niet. Het ligt voor de hand dat er ook een non-S Carrera komt: deze krijgt 385 pk. Het gat tussen de Carrera en Carrera S stijgt zo van 50 naar 65 pk.

De motoren zijn gekoppeld aan een 'volledig nieuw ontwikkelde achttraps Porsche Doppelkupplung (PDK)'. Deze combinatie zorgt voor puike prestaties (tussen haakjes de waarden van de 4S): 0-100 gaat in 3,7 (3,6) seconden. Is dit niet rap genoeg, dan knabbelt het optionele Sport Chrono-pakket er nog twee tienden af. De topsnelheid bedraagt 308 (306) km/u.

De 911 groeide de vorige zeven generaties flink, dus dit keer kwam er nauwelijks lengte bij. Breedte wel: de voorkant werd liefst 45 millimeter breder. Aan de achterzijde was de 4S altijd beduidend breder dan de S, dit verschil vervalt met de 992. Vanaf nu heeft elke 911 een dikke kont. Of een slanke taille, zo u wilt.

Een onderscheidend verschil met de vorige 911 vormen de achterlichten. We zien twee horizontale led-streepjes aan weerszijden, die verbonden worden door een bovenliggende lichtslang. Het derde remlicht zit bij de 4S mooi gecentreerd in de uitklapbare achterspoiler, terwijl onder de achterruit - tussen de verticale spijlen van het motorrooster - ook nog een flinke dubbele rode reflector zit. Aan de voorzijde maakten de vier stipjes rond de centrale lamp plaats voor een wat breder uitgewaaierd licht. De uitsparing voor de kentekenplaat zat al laag, en zit bij deze generatie nog een stukje lager. Doordat de uitlaten tegelijkertijd iets omhoog en naar het midden zijn getrokken zit uw gele plaat binnenkort mooi tussen twee grote ronde sierstukken.

Porsche trekt Pirelli's rond belachelijk grote wielen: 20 inch voor en 21 inch achter. Dezelfde maten als op de vorige GT3 RS zaten. Aan de verzonken deurgrepentrend doet Porsche nu ook mee, hoewel de portiergrepen nog niet helemaal in de carrosserie verzinken. Een carrosserie die overigens, op een paar stukjes na, nu helemaal van aluminium is. 

De sleutel bevindt zich traditiegetrouw links van de bestuurder, in de middenconsole heerst rust. Het kleine PDK-pookje is bescheiden, en verder zien we de opgeruwde knoppen die we kennen uit de Cayenne en de Panamera. De nieuwe 911 heeft een 10,9 inch aanraakscherm en een digitaal dashboard. De enige uitzondering is de grote analoge en centraal geplaatste toerenteller. De Drive Select-knop aan het stuur komt ook weer terug. Voor het eerst zien we ook een rijmodus voor natte omstandigheden.

Dan de prijs: de nieuwe Porsche 911 Carrera S heeft een consumentenadviesprijs van €156.700, de 911 Carrera 4S is er vanaf €165.100. Bestellen kan vanaf vandaag, de levering start vanaf het voorjaar van 2019.