Toekomst: airbag die ploft voor de impact

De veiligheid in auto's is dramatisch veel beter in vergelijking met enkele jaren terug, maar het bedrijf ZF denkt nog meer winst te halen door een speciale airbag te ontwikkelen die al voor de impact ploft.

De toekomst van de automobiel ligt volgens velen in de autonomie. De zelfrijdende auto moet het straatbeeld gaan vullen en daarmee moet het aantal ongelukken ook afnemen. Als er dan toch ongelukken gebeuren, kunnen de inzittenden er stukken slechter vanaf komen dan nu, omdat ze niet per se in een bepaalde houding hoeven te zitten. Men hoeft immers niet meer op de weg te letten. Dat vraagt dus om een andere aanpak bij preventieve middelen. ZF denkt er een gevonden te hebben in de airbag die al opgeblazen is voordat de andere auto erop in is gereden.

Het idee van ZF is eigenlijk vrij simpel: installeer een airbag aan de zijkant van de auto die zichzelf opblaast als hij detecteert dat er een crash met een ander voertuig aan zit te komen. Zodoende ontstaat er een extra kreukelzone en wordt de kracht van de impact aanzienlijk minder. Volgens ZF hebben verschillende tests uitgewezen dat hij werkt en dat hij het letsel bij inzittenden met 40% verminderd.

De zij-airbag is maar een van de opties van de nieuwe technologie, hij zou theoretisch ook aan de voorkant of achterkant gemonteerd kunnen worden. Ook is ZF bezig met nieuwe soorten airbags aan de binnenkant van de auto. Wederom omdat inzittenden van autonome voertuigen zich anders gedragen dan normale automobilisten. Het idee is dat de airbags van de toekomst meer rondom de inzittende geplaatst is, dat wil zeggen in en om de stoel, in plaats van rondom de auto. Allemaal mooie verhalen natuurlijk, maar laten we eerst die autonome auto maar eens op de weg krijgen.