U koopt nog steeds geen elektrische auto, want te duur

Hoewel het aandeel van de elektrische auto in de nieuwverkopen in november over de 9 procent ging, is een particulier in een elektrische auto nog zeldzaam. De reden hiervoor kennen we allemaal: elektrische auto's zijn simpelweg nog erg duur.

Van onze regering moet iedereen het liefst zo snel mogelijk in een elektrische auto, maar de realiteit is dat de afzet nu bijna exclusief wordt verdeeld over zakelijke rijders en de vloten van bedrijven. Waarom, dat weet iedereen, maar de conclusie komt nu ook van de Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB: niet zozeer het bereik of de laadinfra, maar wel de prijs houdt de consument nog wel bij elektrische auto's. Niet genoemd, maar wel, relevant: u mag hier van ons de extreem lange levertijd bij optellen. Zo'n drie tot vier procent van de consumenten zegt een EV te overwegen, dus u kunt zelf invullen hoeveel van de bovengenoemde 9 procent op het conto van niet-particulieren komt. 

Zelfs de goedkoopste Renault Zoe (compleet, dus zonder batterijhuur) kost 32.890 euro, en als u deze incidenteel in een normaal stopcontact wilt pluggen, dan komt hier 559 euro voor een extra laadkabel bij. Een flinke smak geld, zeker wanneer je ook nog eens wat spullen of een gezin te vervoeren hebt, want de ruimte is vrij beperkt. Voor hetzelfde bedrag koop je ook een Skoda Octavia Combi met 150 pk. Ook de Nissan Leaf en de elektrische auto's van Hyundai en Kia zitten in de hoge regionen van de 30 duizend euro, en over de prijzen van een Tesla of een Audi/Mercedes/Jaguar zullen we maar helemaal zwijgen. 

Kortom: zonder KIA, MIA, VAMIL of bijtellingshulpjes moet je wel erg begaan zijn met moeder aarde én de liquide middelen hebben om elektrisch te rijden. Daar bovenop willen we nog een paar dingen aanstippen: wie voor het eerst een elektrische auto koopt, krijgt in de meeste gevallen ook te maken met de bijkomende kosten van een thuislaadpunt, inclusief elektriciën die een extra stroomgroep moet aanmaken. Daarbij zijn er weliswaar meer openbare laadplekken, maar het comfort van een auto met verbrandingsmotor wordt in sommige gevallen niet gehaald. 

Een voorbeeld: u woont in Enschede en wilt bij uw moeder in het verzorgingstehuis in Groningen langs. Het is winter, dus het bereik van uw Nissan Leaf 40 kWh is niet afdoende om zonder tussenladen heen en terug te kunnen. Voor het tehuis zijn geen laadplekken. In dat geval moet u uw gezin eerst afzetten, en vervolgens naar de dichtstbijzijnde beschikbare laadpaal rijden, om daarna te voet weer naar het tehuis te gaan. Als het koud is en sneeuwt geen aantrekkelijk scenario, want je betaalt niet 35 mille voor een auto om deze vervolgens niet ergens voor de deur te kunnen parkeren. Aan alles is een mouw te passen, maar elektrisch rijden betekent vooralsnog nagenoeg altijd compromissen sluiten. Zo heeft u momenteel zonder Tesla op vakantie-/wintersportritten gewoon nog een probleem.