Amsterdam wil extreem hoge parkeerboete invoeren

In Amsterdam worden volgend jaar zulke hoge parkeertarieven ingevoerd dat het in sommige gevallen simpelweg goedkoper is om een boete te betalen. Dat is niet de bedoeling en daarom moet ook de boete naar extreme hoogte.

Vanaf 1 april (geen grap) volgend jaar gaan in Amsterdam de parkeertarieven naar €7,50 (dat is meer dan vijftien hele guldens!) per uur. Dat maakt dat niet betalen en een boete krijgen al snel goedkoper is. De boete, of eigenlijk moeten we naheffingsaanslag zeggen, kost nu maar €49,-. Dat is goedkoper dan de eerlijke burger uithangen en het parkeertarief voor een dagje parkeren langs de Amsterdamse grachten betalen. 

Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma van de PvdA denkt daarom dat als de parkeerkosten door het dak gaan, dat de boetes naheffingsaanslagen ook door datzelfde dak moeten gaan. Zij denkt dat het niet gek is om deze op te hogen naar €75,-. Alleen zit daar een probleem: het wettelijk maximum voor een naheffing ligt op €62. Maar Sharon is niet voor één gat te vangen en zegt in Den Haag te gaan lobbyen om dat maximum wat verder op te schroeven.

Volgens de wet mogen de naheffingen alleen bestaan uit daadwerkelijk misgelopen inkomsten voor de gemeente. En omdat Amsterdam de kosten voor het controleren op foutparkeerders extreem omlaag heeft gebracht door dit grotendeels te automatiseren, wordt het voor Dijksma nog lastig om het maximale bedrag omhoog te krijgen. De kosten erachter moeten hiervoor aanzienlijk omhoog. Maar ook hier heeft Sharon een oplossing voor: gewoon andere kosten ook onder de naheffingen wegschrijven.

In 2017 werden er in Amsterdam 780.000 parkeerboetes uitgedeeld. We vermoeden dat het er volgend jaar een stuk meer gaan worden.