De 'suicide door' keert terug naar de USA

Zelfmoorddeuren: we zijn ze alleen gewend op opulente Europese luxesleeën als de Rolls-Royce Phantom en Opel Meriva. Nu lijken ook de Amerikanen het andersscharnierende portier te (her-)ontdekken. Soort van.

Lincoln is net alleen de hoofdstad van Nebraska en een Amerikaanse president die tijdens zijn ambtstermijn is vermoord (de ander - JFK - werd ironisch genoeg in een Lincoln geliquideerd), het is ook het luxemerk van Ford. Zoals elke zakelijk denkende autofabrikant doen zij vooral aan SUV's, maar daarnaast hebben ze al tachtig jaar de Continental in het assortiment. Fun fact: wijlen Kim-Jong Il schijnt een groot fan geweest te zijn. Om het jubileum van het model te vieren, komt het bedrijf met de Lincoln Continental 80th Anniversary Coach Door Edition. U mag raden wat hier de gimmick is...

De auto heeft naast (of beter: vanwege) de zelfmoorddeuren een wielbasis die tot 315 cm is opgerekt (+15 cm), en wordt aangedreven door een 407 pk sterke Ecoboost V6. Lincoln maakt er slechts 80 voor modeljaar 2019, en belooft daarnaast een 'limited number' aan exemplaren voor 2020. Voor de rest blijft de producent gewoon normale deuren monteren, dus dit is vooral een gimmick voor de PR, maar wel een geslaagde gimmick.

De deurentrend op de Continental begon in 1961, en werd gedurende de jaren '60 - niet geheel toevallig ook het decennium waarin muziekformatie The Doors opkwam (toeval?!?) - aangehouden. Hieronder vindt u een reclame voor de 1965 Lincoln Continental, inclusief plooirokmeisje.